Култура

Строят викингски храм в Исландия заради възродена религия

0

След като членската маса на Асатру – съвременно религиозно движение, вдъхновено от древното скандинавско езичество – се утрои през последните 10 години, Исландия планира строежа на първия старонорвежки храм от времето на викингите, съобщава британският вестник Independent.

Скандинавското езичество набира голяма популярност през последните години, не защото хората вярват в приказните истории, а защото ги приемат за „метафори” на реалния живот.

„Не смятам, че някой вярва на приказките за едноок човек, яздещ осмокрак кон”, пише висшият жрец на Асатру – Хилмар Йорн Хилмарссон .

„Гледаме на историите като на поетични метафори и проявления на силите на природата и на човешката психика.”

Последователите на движението вече ще могат да се кланят на Тор, Один и Фриг в обществен храм, разположен на хълм с изглед към исландската столица Рейкявик.

В храма ще се извършват бракосъчетания и погребения, както и Blót – традиционен ритуал, включващ пиене от рог в чест на боговете, а след това и пиршество. Движението се е отказало от клането на животни, защото е „прекалено трудоемко”.

Въпреки че християнството е изместило скандинавското езичество още преди хилядолетие, членовете на движението Асатру са се утроили през последното десетилетие, достигайки 2400 от 330-хилядното население на страната.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега