Uncategorized

Стряскащ доклад на WWF – дивите животни наполовина само за 40 години

0

Популацията на над 3000 животински вида е намаляла с над 50% за само 40 години, докато човешкото население на Земята почти се е удвоило, сочи доклад на Световния фонд за дивата природа (WWF), цитиран от „Франс прес”.

От 1970 до 2010 година има 39% спад в броя на представителни образци от обитаващи сушата и моретата видове, а популацията на видовете в прясната вода е намаляла със 76%, посочва природозащитната организация в своя Доклад за живата планета 2014.

„Като цяло, броят на бозайниците, птиците, влечугите, земноводните и рибите по цялата планета средно е на около половина от това, която е бил преди 40 години”, обясняват природозащитниците.

„Спадът от 52% потвърждава, че човешкият вид консумира природното изобилие много по-бързо, отколкото то може да се възстанови”, предупреждава WWF.

В предния доклад на “Световния фонд за дивата природа”, се посочваше 28% спад в броя на животните за периода 1970-2008 година, но тогава данните се базираха на наблюдението на 2688 животински вида. WWF публикува доклада „Живата планета“ на всеки две години.

Според Кен Норис, научен директор на Лондонската зоологическа общност, все още има надежда ако опазването на природата стане основен човешки приоритет, които изисква съсредоточени действия, политическа воля и подкрепа от бизнеса.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега