Бизнес, Бургас, Интервю, Топ новини

Стоян Георгиев: Въпреки щетите от COVID, бизнесът ще се възстанови

0

Собственикът на Сладкарска верига “Роза” Стоян Георгиев коментира, че бизнесът ще се възстанови след Коронавируса, въпреки големите щети. Най-ударени от кризата са малкия и средния бизнес, които се наложи да свият много дейността си, да съкратят персонал и да затворят производства, смята той.

Стоян Георгиев е предприемач в сферата на хранително-вкусовата промишленост. През последните 30 години със своето семейство налага компанията си като регионален лидер в сладкарската индустрия. Бил е и дългогодишен председател на Регионалната занаятчийска камара в Бургас. Срещнахме се с него, за да коментираме последствията от кризата, прогнозата му за възобновяването на нормалната бизнес среда, както и очакванията за летния сезон.

Г-н Георгиев, Коронакризата определено беляза бизнесът в Бургас за дълго. Каква е Вашата оценка за случилото се в последната една година?

Пострадаха много бизнеси. Дори и тези, които на пръв поглед не изглеждат засегнати директно понесоха щети индиректно. Знаете, че в икономиката ни всички сме свързани по един или друг начин. Когато нашето производство намали работата си, намаля работата и на нашите доставчици, респективно и те инкасират загуби или не успяват да изпълнят заложените си финансови цели.

Много хора бяха съкратени по време на кризата и ако малкия и среден бизнес не беше издържал на натиска сега тези хора нямаше да има къде да се върнат да работят.

Как според вас се отрази кризата на работниците?

Както и на работодателите – стресиращо. Ние бяхме и сме заедно в това. На една и съща лодка сме, както се казва. Затова и ние се опитахме да запазим максимално много от служителите си, да помогнем с каквото можем във всеки един момент. Мога смело да кажа, че и те ни отговориха със същото, защото ние сме едно семейство. С някой от тях работим заедно от десетилетия, с други от по-скоро, но се стараем да развиваме нашата компания като семеен бизнес, в който всеки е важен.

Какви са очакванията ви за предстоящия сезон? Знаем, че по принцип бизнесът много разчита на него.

Очакванията ми са оптимистични. Със сигурност няма да бъде както предни години, но все пак е по-добре от нищо. Привличането на български туристи миналата година също имаше своя силен положителен ефект. Малко родните туристи бяха на втори план и всеки се бореше за максимално голям брой чужди туристи. Е, видя се, че и българският турист е важен и платежоспособен, въпреки кризата.

Ние сме се подготвили за сезона, направихме инвестиции в подобряване на базата ни, за да можем да отговорим на очакванията на партньорите ни и вярвам, че ще бъде една по-добра година. Ковидкризата може и да нанесе големи щети, но бизнесът ще се възстанови. Българският предприемачески дух е пословичен още от Възраждането. Днес има по-голяма нужда от всякога отново да погледнем напред с надежда и вяра в успеха.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега