Общество

Стотици хиляди французи казаха “Стоп, Макрон”

0

Десетки хиляди хора излязоха на протест в центъра на Париж, за да изразят недоволството си срещу мащабните реформи на президента Емануел Макрон, една година след като той влезе в длъжност. Протестното шествие се проведе под наслов “Ще си изпати Макрон” (изразът гласи буквално “Празник за Макрон” – Fete a Macron – бел. р.).

Около 2000 служители на силите за сигурност следяха митинга.

Политическото движение “Непокорна Франция” от радикалната левица, чийто депутат Франсоа Руфен е инициатор на шествието, обяви участието на 160 000 демонстранти, дошли да кажат “Стоп, Макрон”.

Шествието започна нетрадиционно с пикник и добро настроение от площада пред Парижката опера и се очаква да приключи към 20 часа местно време (21 часа българско) с концерт на площада на Бастилията.

На платформи сред кортежа се издигаха фигури на Емануел Макрон в облика на Дракула, на Юпитер или на банкер-цар с въже на врата.

Малки митинги се проведоха в южните градове Тулуза и Бордо.

Протестът е поредната голема улична демонстрация срещу Макрон, чиито реформи на всичко от образователната система до държавния железопътен оператор предизвикват недоволството на хората. 

Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега