LifeStyle

Стивън Хокинг с нова теория за произхода на вселената

0

Стивън Хокинг се завръща. В свой пост във Фейсбук водещият британски физик обяви, че работи върху теория за произхода на вселената, която е по-всеобхватна от тази за Хигс-босона.

Заедно с Томас Хертог от Белгия, разработват теорията, според която гравитационните вълни от Големия взрив се разпространяват из целия космос. Това вече може би е наблюдавано чрез радиотелескоп на Южния полюс. Възможно е и сигналът да е причинен от космически прах. Ако наблюденията се потвърдят, това ще отвори нов поглед към вселената, а откритието ще бъде по-значимо от това на Хигс-босона.

Миналата година група учени обявиха, че са регистрирали първични гравитационни вълни, но по-късно се отрекоха от твърденията си, след като техни колеги оспориха твърденията им с мотива, че това е поляризирания ефект на галактичния прах, вместо „вторични трусове” от Големия взрив.

Съществуването на подобни гравитационни вълни ще помогне да бъде потвърдена теорията за инфлационния модел на вселената, според който вселената се е разширила драстично в първия миг от съществуването си. Когато за първи път е била предложена, тази теория е била приета доста спорно. Но сега все повече и повече учени казват, че това е най-добрият начин да бъде обяснен Големият взрив.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега