LifeStyle

Дни преди да почине Стивън Хокинг е завършил теория за паралелните вселени

0

Физикът Стивън Хокинг е предал своето последно научно изследване само две седмици преди да почине. В него ученият полага теоретичната основа за откриване на паралелна основа, пише Business Insider.

Хокинг, който почина на 76 години в сряда, е бил съавтор на математическо изследване, което търси доказателство на теорията за мултивселената, която изказва хипотезата, че е възможно да съществуват няколко паралелни вселени, освен нашата.

Изследването, което е кръстено „Гладък изход от вечното надуване“ е получило одобрение на последно направените по него редакции на 4 март – десет дни преди смъртта на световноизвестния учен. Вестник The Times пояснява, че предстои изследването да бъде публикувано във водещо научно списание, чието име обаче не се пояснява, когато бъде приключена рецензията му.

В сайта за проследяване на статута на научните изследвания ArXiv.org има запис за съществуването на новото проучване, включително последното му променяне през март 2018 г.

Според информация на The Times, съдържанието на изследването излага изчисленията, необходими за изследване на дълбокия Космос за доказателства, които биха могли да докажат съществуването на други вселени. Силно теоретичната разработка гласи, че доказателства за мултивселената би трябвало да бъдат измерими чрез фоновата радиация, датираща от началото на времето.

Томас Хертог, професор по физика, който е съавторът на Хокинг в това изследване, коментира, че документът цели „да трансформира идеята за мултивселена в проверима научна рамка“. Хертог, който работи в белгийския университет KU Leuven, е казал за британския вестник, че лично се е срещнал с Хокинг, за да получи финално одобрение преди да предаде изследването.

Ако изследването на двамата учени позволи откриването на доказателство за мултивселени, това най-вероятно ще ги направи кандидати за Нобелова награда. Тъй като тя обаче не се присъжда посмъртно, Хокинг няма да може да я получи.

Еconomic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега