Бургас, Политика

Стефан Кенов: Държавата трябва да стимулира тридетния модел

0

Само 32-ма от народните представители подкрепиха идеята на бургаският депутат Стефан Кенов всички деца да получават детски добавки.

„Нашата идея за изменение на Закона за семейните помощите за деца е  малко по-различна от всички останали. В момента България се намира в демографска катастрофа и ние сме една от най-бързо изчезващите нации в целия свят. В момент, в които Българската държава, българските семейства имат нужда от повече деца за да се развиваме,  е крайно необходимо Народното събрание и цялата държавата да се погрижи за мерките, които насърчават раждаемостта“, каза парламентарният секретар на БДЦ по време на обсъждането на първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца.

30 или  50 лева не са нещо, което може да стимулира едно семейство, но според Кенов, това е един поглед на държавата, едно необходимо внимание – държавата чрез републиканския бюджет да подаде ръка на хората, които са решили да раждат и да отглеждат децата си в България.

По думите му семействата, които получават добавки са родителите на 800 хиляди български деца, чийто доходи са ниски, от 300 до 400 хил. деца и техните родители не получават детски добавки, защото средният доход на тези семейства е малко повече, отколкото тези, които получават детските добавки.

„За мен има една огромна несправедливост защото именно тези родители, които не получават детски добавки, те си плащат данъците към републиканския бюджет от където се изплащат тези детски добавки. Въпросът не е нито политически нито може да се съотнесе като ляв или десен“, категоричен бе Стефан Кенов.

Първото нещо, което депутатът предложи е този бонус, който има за второ дете да се наложи и за трето и реално българската държава да стимулира пряко тридетния модел.

„Този закон има нужда от промяна и наистина трябва да се търси стимулиране на раждаемостта. Надявам се, че преди второ четене в комисия ще можем да стигнем до компромисен вариант, подкрепен от всички, така че всяко българско семейство да се чувства равноправно“, категоричен бе съпредседателят на БДЦ.

„Аз съжалявам, че дебатът по този законопроект се превърна малко като възможност за санкция на определена група от обществото, да им бъде налагана такава санкция за това, че са родили в една по-ранна възраст. За мен идеята на този закон трябва да е друга – насърчаване на българските граждани, на българската нация да се възпроизвежда и да ражда повече деца. Да, не е добре да се ражда в ранна детска възраст, има административни органи, съдебна система, те трябва да се занимават с извършването на престъпления по отношение на малолетни и непълнолетни лица“, заяви по време на обсъждането Стефан Кенов.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега