Бургас, Политика

Стефан Кенов: Пенсионната реформа не трябва да се прави на парче

0

Реформата не трябва да се прави на парче, а трябва да се огледа отначало като цяло, във всички аспекти – по отношение на социалните пенсии, минималните пенсии, възможността да избираш или държавата да ти наложи допълнително пенсионно осигуряване. Така бургаският депутат от Българския демократичен център Стефан Кенов коментира в ефира на радио К2 внесените промени в Закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО).

„Нужна е пътна карта, екшън план и да се знае в следващите 10 години ще се увеличава ли пенсионната възраст, стажа, вноските, колко ще е максималната и минималната пенсия и колко ще е максималния осигурителен доход“, смята Кенов. По думите му, ако е разписано и се знае какво ще се случи през следващите 10 години, хората ще имат някаква сигурност и никой няма да може да спекулира с това, че ще вдига пенсиите с 500 лв.

Главният секретар на ПГ БДЦ и на партия „България без цензура“ съобщи, че той самият е вносител съм на голяма част от промените между първо и второ четене на Закона за ДОО и застъпва позицията на КНСБ, като е внесъл доста от техните предложения. „Предложих либерализация и възможност хората от 1 и 2 категория труд да изберат между професионалните пенсионни фондове и фонд „Пенсии“, тъй като в тези пенсионни фондове няма достатъчно пари, за да се изплащат пенсиите за 1 и 2 категория. Предложих тези хора да подадат една декларация и да си изберат“, обясни Кенов.

Текстът, предложен от ГЕРБ, предпоставя предопределеност голяма част от бъдещите работници да отидат във фонд „Пенсии“ на НОИ. За пореден път при ГЕРБ се получава така, че едно се говори, а друго се пише. Ако депутатите от ГЕРБ искаха да има свободен избор на пенсионен фонд, текстът за Държавното обществено осигуряване щеше да гласи: „Всеки работник, започнал работа след 1 януари 2015 г. да подаде декларация дали допълнително да се осигурява в частен пенсионен фонд или в НОИ“, а не, ако не подадеш допълнително декларация до една година, служебно да бъдеш насочен към държавното обществено осигуряване, коментира депутатът.

Кенов съобщи, че текстът с промените, предложени от Менда Стоянова и групата от ГЕРБ, е раздаден на членовете на бюджетната комисия минути преди започването на разискванията. „Аз не съм съгласен да се работи така – да ти дадат текст в последния момент, в който умишлено са заложени подводни камъни, които не преповтарят мотивите“, подчерта Кенов и посочи, че и той самият, като член на комисията по социална политика нямаше да получи предложението на ГЕРБ, ако вчера не е отишъл на бюджетна комисия, за да защитя своите предложения за бюджета на ДОО.

“По държавния бюджет горе-долу има консенсус между управляващата четворна коалиция, доколкото разбирам останалите 4 партии ще бъдем против, като подкрепим само някои текстове”, съобщи още Стефан Кенов. По думите му между гласувания на първо и второ четене закон няма да има съществени разлики, защото управляващите гласуват анблок. „Очаквайте държавният бюджет да изглежда така, както е бил и на първо четене“, посочи депутатът и обясни, че в парламентарните комисиите предложенията на опозицията се отхвърлят без изобщо да се обсъждат, а предложенията от 4-те управляващи партии се приемат. „Дори да има същото предложение от опозицията, то се отхвърля, защото управляващата коалиция има във всички комисии 12 срещу 8 гласа“, обясни Стефан Кенов.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега