Бургас, Политика

Стефан Кенов: Партньорите в Четворната коалиция извиват ръцете на ГЕРБ

4

Сегашните управляващи нямат шанс да продължат работата си без формациите, които са извън тяхното мнозинство. Това каза бургаският депутат Стефан Кенов пред Радио К2.

Според него част от партньорите в Четворната коалиция спекулират с най-голямата формация, извиват се ръце, така че на част от управляващите им се налага да поглеждат към останалите партии в парламента да ги подкрепят за определени политики.

“Онзи ден ДПС подкрепи ГЕРБ за плоския данък. Ако те не бяха гласували за запазването на този налог, днес щяхме да имаме прогресивно подоходно облагане. Нещата не се случиха, защото БСП и ПФ не си доведоха депутатите в залата”, коментира секретарят на ПГ на Българския демократичен център и главен секретар на “България без цензура” Кенов.

Според него сегашното мнозинство в парламента е много нестабилно и се люшка, а това е и най-голямата опасност пред него. Един от последните примери в това отношение е случаят с Орхан Исмаилов, който е лишен от съществени основания, но в същото време е замесил страната ни в международен скандал. “Ние оказахме подкрепа, първо на Орхан Исмаилов, а след това лидерът на ББЦ Николай Бареков поздрави премиера Бойко Борисов за позицията му. Няма как през 21 век в една независима и демократична държава, един човек да бъде освобождаван от поста на зам.-министър само защото носи турско име. Ние вярваме, че когато хора достигат до високи постове не благодарение на ДПС, това е единственият начин да покажем на етносите у нас, че дори и когато не си член на тази партия имаш възможност да достигнеш висши държавни позиции”, мотивира се Кенов. Той определи държанието на депутатите от Патриотичния фронт по казуса като срамно и добави, че са въвлекли страната в международен скандал.

“България без цензура” е центристка партия и вярва, че пътят за просперитет на нацията минава през съчетаването на социални програми с модерни икономически политики, добави още Кенов. Според него държавата трябва да бъде социална и да подпомага гражданите, които нямат възможност. В това отношение групата на БДЦ има разумни законодателни инициативи – миналата седмица от нея бяха внесени промени в Закона за семейните помощи за деца. Той регламентира детски добавки да се полагат за всяко дете без оглед на доходите на родителите. В сегашната ситуация, добавки се получават от хората, които не плащат данъци, което не справедливо спрямо останалите. “На практика се получава така, че добавките, които идват от данъци се получават от децата на родителите, които не внасят данъци, а тези, чиито майка и баща внасят – не получават”, коментира Кенов.

Според Кенов бюджет 2015 може да тръгне добре, но трябва да се разчита на реформи. Част от тях могат да бъдат направени без това да струва допълнително пари. Според него задължително трябва да има реформа в начина на управление на средствата от здравни осигуровки. От промяна се нужда и съдебната система. “Дали следващият бюджет ще започне на чисто, силно се надявам да няма повече плащания. Но се вижда, че в МВР вместо 125 млн., колкото бяха гласувани днес, дупката е 200 млн. лв. Така, че там се открива нова дупка, а всеки един от министрите ще намери подобни задължения, за които не е имал възможност да знае при встъпването си в длъжност. Но не е нормално да се прави актуализация на бюджета на здравната каса или заради други ведомства по 2-3 пъти в годината”, каза Кенов.


4 коментара

 1. Иво ноември 29, 2014 at 16:48 -  Отговор

  Ами така е, ако ГЕРБ се бяха коалирали с БДЦ, нямаше да има такива сътресения в правителството.

 2. Даниела ноември 29, 2014 at 16:50 -  Отговор

  Всъщност май най-либерални ще се окажат БДЦ. Още се чудя на решението на Борисов да не си партнира с тях, а с ПФ, които доказаха за пореден път , че мястото им не е във властта, а на селската трибуна.

 3. Радо ноември 29, 2014 at 16:59 -  Отговор

  Партньорите на ГЕРБ виждат, че без тяхното участие, Борисов трудно ще има стабилно работещо правителство. Сега им се е паднало да изнудват нищо, че това може да доведе до падане и на това правителство.

 4. Емил ноември 29, 2014 at 17:06 -  Отговор

  По-добре беше БДЦ да участва в управлението, вместо ПФ и РБ. Така и от Европа щяха да идват пари без проблем.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега