Бургас, Политика

Стефан Кенов: Миньорите да се пенсионират на 45 години

0

Бургаският депутат Стефан Кенов обяви пред standartnews.com, че БДЦ ще застане зад идеята миньорите да се пенсионират на 45 години. Според него е важно е в пленарна зала да се постигне политически и обществен консенсус по пенсионната реформа.

“За нас, представителите на политическа партия “Български демократичен център”, са важни няколко пункта. На първо място да се повиши размерът на пенсиите, второ – да има повече справедливост при разпределението на този финансов ресурс и трето – да има разделение на това какво плащаш и какво получаваш.”, обясни Кенов.

Той лично изповядвал теорията, че пенсията е едно отложено плащане за положен труд и човек, съобразно своя принос, трябва да получава тези средства, които е внасял през целия си живот. От една страна, трябва да се балансира системата, за да няма голям дефицит. Но това за него минава през един по-късен етап и социалните пенсии, и тези, които са под минималната пенсия, да трябва бъдат поети от държавата.

“Не че и сега не е така – 52% от пенсиите се плащат от данъци и се плащат от държавата. Но да бъде ясна сметката – НОИ и фондовете да плащат пенсиите, които са изработени и са плащани осигуровки, а държавата да поеме социалните пенсии. В така предложената пенсионна система има няколко несправедливости и аз като народен представител съм поел пред миньорите да защитавам техните права.”, поясни депутатът.

По негови данни в момента в България работят около 5000 миньори. 2000 човека добиват въглища под земята, а 3000 са заети в рудодобива, става дума за хората I категория и няма как да се иска увеличаване на възрастта им за пенсиониране.

“Аз настоявам българските миньори да се пенсионират на 45 години при условия на 10-годишен стаж I категория.”, категоричен е съпредседателят на БДЦ.

Той прогнозира, че в следващите 10 години вероятно добивът на въглища под земята ще изчезне като икономически нерентабилен и след 10 години миньори, които да добиват въглища, в България няма да има. През следващите няколко години ще има не повече от 50 миньори за година, които ще се пенсионират, мисли Кенов. Това, според него, по никакъв начин няма да натовари бюджета.

“Но в същото време трябва да си дадем сметка, че тези хора са подложени на много тежки условия на труд и при тях професионалните заболявания понякога са чести и се стига и до най-лошото. Няма как да искаме тези хора да работят до 57-годишна възраст. Затова от политическа партия “Български демократичен център” настояваме възрастта за миньорите да бъде 45 години. И освен разделението на I, II и III категория хората, които работят под земята, да се ползват и с особена защита на закона.”, завършва бургаският депутат.

От политическа партия “Български демократичен център” ще подкрепят като цяло предложенията на министър Калфин, ще се съобразят и със синдикатите, с работодателите, но в крайна сметка решението ще бъде политическо.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега