LifeStyle

Статуята на свободата преди да позеленее (видео)

0

Иконата на Ню Йорк – Статуята на свободата, не винаги е била в синьо-зелен цвят. Когато е подарена на САЩ от Франция през 1885 г., тя всъщност е била в меден цвят. Видео, публикувано от Американското дружество на химиците, разкрива какви промени е претърпяла заради окислителните реакции между медта и въздуха, съобщава Daily Mail.

През първите няколко десетилетия в Ню Йорк, Статуята на свободата бавно покафеняла. След това започнала да позеленява, за да достигне днешното синьозелено.

При първата химическа реакция електрони от медта се свързали с кислорода от въздуха. Така се образувал минералът куприт, който е розовочервен. Процесът продължил – още повече електрони се свързали с кислорода и се образувал чернеещият минерал тенорит. Заради него статуята ставала все по-тъмна и се оформил плътният кафяв цвят.

След това сярата от атмосферата започнала да реагира с водата и се образувала сярна киселина. Сярата във въздуха идва от естествени процеси като вулканични изригвания или от замърсяване от корабите, автомобилите, самолетите и фабриките. Сярната киселина образува зелени минерали с медните окиси. Така статуята с времето позеленяла. Заради хлора в пръските от океана около о-в Елис тя станала още по-зелена. С този цвят тя е вече повече от 100 години, защото медта вече е окислена и стабилна. Замърсеният въздух в Ню Йорк също е повлиял на промяната на цвета й.

Статуята на свободата не би изглеждала така, ако беше поставена на друго място по света.  


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Депутатите от коя партия мислите, че ще свършат най-много работа за Бургас?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега