Бургас, Култура, Общество

Стартира конкурс за детско творчество с тема „Легенда за първия кукер“

0

За единадесети път НЧ “Съгласие 1905” и Кметство Българово организират национален конкурс за детско творчество “Кукери”. Тази година темата ще бъде “Легенда за първия кукер”. Вдъхновени от героите на българския анимационен филм “Златната ябълка” – Вихра, Бран, Влад, майсторът-ковач – първият кукер боец Антон, самодивата Тина-пакостина, балканджиите, Чума и др., организаторите ще дадат възможност на детското въображение отново да поеме по чудни пътища и светове, да интерпретира народното творчество и мъдрост.

За да се запознаете с героите, може да посетите официалната страница на анимационния проект: https://goldenappleseries.com/?lang=BG.

Във фейсбук: https://www.facebook.com/goldenappleseries/.

СТАТУТ НА КОНКУРСА:

ТЕМА: “Легенда за първия кукер”

ИДЕЯ: Конкурсът има за цел да провокира и поощри интереса към богатия ни български фолклор, традиции и обичаи, да даде възможност за изява на децата.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ: Могат да участват деца на възраст от 5 до 15 години от цялата страна. Всеки участник може да изпрати две творби в следните категории:
1. Изобразително и приложно изкуство – рисунка, колаж, маска, стъклопис, керамика, текстил и др., (без ограничения в изразните средства) на кукери, самодиви, караконджули, таласъми, героите от “Златната ябълка”.
2. Фотография – снимки и възстановки на обичая Сирни заговезни, Кукеровден.
3. Литература – приказки, разкази, комикси, стихотворения, поговорки, гатанки и др., с героите на “Златната ябълка”.
НАГРАДИ: Във всяка категория ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда, както и награда за най-добра школа в категорията. Всеки участник ще получи сувенир от конкурса.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА КОНКУРСА: Таксата за участие е на стойност 5.00 лв. за участник и може да бъде изпратена с пощенски запис на адреса на читалището. В конкурса за най-добра школа се допускат тези от тях, които имат поне 5 индивидуални участника. Изпратените творби остават в полза на читалището, което се ангажира с тяхното популяризиране.
Творбите могат да бъдат изпращани до 16.02.2018 г. на адрес: град Българово, община Бургас, ул. “Първи май” 1, НЧ “Съгласие 1905”. Литературните творби можете да изпратите в електронен вариант на e-mail: saglasie1905@abv.bg
На 18.02.2018 г. ще се проведе заключителният етап на конкурса. Всички участници, поканени на празника в деня на Сирни заговезни в Българово, ще видят истински кукери, ще научат повече за обичая “Прошка”, ще бъдат поздравени с фолклорен концерт от свои връстници самодейци и ще получат своите награди.
Тел. номера за допълнителна информация: 0896 730 867 – Стела Папанчева /секретар/, 0895 620 612 – Милена Комитова /председател/, 0895 776 762 – Галина Дараданова /библиотекар/.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега