Общество

Стани УНИЦЕФ фоторепортер и покажи как живеят децата в България

0

УНИЦЕФ България стартира национална информационна кампания, която цели да популяризира правата на децата сред широката общественост. Поводът е 25 годишнината от подписването на Конвенцията за правата на детето (подписана на 20 ноември 1989 г.) Старта на кампанията бележи инициативата „УНИЦЕФ Фоторепортери“, в която чрез снимки, направени от деца и възрастни , да се покаже животът на децата в България. Участниците могат да бъдат любители фотографи и професионалисти.

Кампанията е бъде разделена на два основни етапа. В първия етап, който стартира на 29 септември и ще приключи на 24 октомври, ще тече инициатива, чрез която деца и възрастни хора от цяла България ще могат да изпращат авторски снимки, представящи живота на децата през призмата на техните права. Изпращането ще се случва чрез специално създадена онлайн платформа на инициативата (http://unicef.bg/reporteri).

Участие ще може да вземе всяко дете и всеки възрастен без значение дали е любител или професионален фотограф, защото не е необходимо снимките да бъдат направени с професионална техника.

Снимките ще бъдат селектирани в 2 основни категории: за деца, на възраст до 18 години и за възрастни, над 18 години. Категориите, в които ще могат да се подават снимки, отразяват основните детски права: право на живот, право на име и гражданство, право на семейство и семейна среда, право на информация, право на свобода на изразяване, право на лично пространство и личен живот, право на грижи и закрила, право на добър жизнен стандарт, право на развитие и образование, право на защита от експлоатация, сексуално малтретиране, лишаване от свобода и търговия с деца.

В края на първи етап ще бъдат избрани 50 снимки, които ще бъдат включени в пътуваща изложба.

Вторият етап от кампанията ще стартира на 6-ти ноември, когато изложбата ще бъде официално представена в няколко български града и придружена от допълнителни активности, отбелязващи годишнината от подписването на Конвенцията за правата на детето.

Конвенцията за правата на детето е най-бързо и най-широко ратифицираният международен документ в историята на човешките права. Конвенцията промени начина, по който се гледа на децата – към тях вече се отнасяме като към човешки същества с ясно определени права, а не като към пасивни обекти, нуждаещи се от грижа и благотворителност.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега