Общество

Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Северна Корея

0

Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Северна Корея заради контрабандата по море, осъществявана от КНДР, чрез която страната получава петрол и продава въглища. Така Северна Корея заобикаля предишните ограничения, наложени от Съвета за сигурност, които целят да лишат Пхенян от приходи и ресурси за ядрената и ракетната му програма, предаде Асошиейтед прес. 

Комитетът на Съвета за сигурност на ООН внесе в черния списък по искане на САЩ 27 кораба, 21 корабни компании и едно физическо лице, предаде Ройтерс. Пет от корабните компании са базирани в Китай, 15 от корабите са севернокорейски, а физическото лице е тайвански бизнесмен.

 
12-те кораба, които не са севернокорейски, подлежат на глобална забрана за влизане в пристанища и трябва да бъдат отписани от регистрите, а 12-те севернокорейски подлежат на замразяване на авоарите, 13 от тях – на глобална забрана за влизане в пристанища. Тайванецът Цанг Юнг Юан е обвинен, че координира севернокорейския износ на въглища със севернокорейски брокер, опериращ в трета страна. Той подлежи на замразяване на авоарите и забрана на пътуванията. 
 
Авоарите на 21-та корабни компании трябва да бъдат замразени, посочва Ройтерс. В списъка са две китайски компании – Shanghai Dongfeng Shipping и Weihai World Shipping Freight , които са обвинени, че техни кораби са транспортирали севернокорейски въглища. Три са базирани в Хонконг, по-специално Huaxin Shipping, която доставила севернокорейски въглища на Виетнам през октомври 2017 г. 
 
Освен това 12 севернокорейски фирми са обвинени, че са участвали в незаконни доставки на петрол и горива. Останалите санкционирани компании са базирани в Маршаловите острови, Сингапур, Панама и Самоа. 
“Единодушното одобряване на този исторически пакет от санкции е ясен знак, че международната общност е единна в усилията ни да поддържаме максимален натиск над севернокорейския режим”, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли в писмена декларация, цитирана от Асошиейтед прес и ТАСС. 

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега