Бургас, Култура

Сребърни монети на османски султани, бижута и аксесоари, носени от нашите предци, в новата експозиция на Историческия музей

0

Регионалният исторически музей в Бургас подрежда нова атрактивна експозиция, свързана с бижутата и аксесоарите, носени от нашите предци.

Изложбата носи името “Накитът през вековете – символ на власт или украшение”. Интересните експонати са подредени в зала “Трезор” на Археологическата експозиция към РИМ-Бургас. Те са събрани от няколко музейни колекции. Всеки желаещ да ги разгледа, може да го направи от вторник до събота, между 9:00 и 17:00 часа.

Посетителите ще могат да видят отблизо изящни бижута, принадлежали на знатни дами от античността до наши дни.

До златните накити от Античността са представени изящни средновековни обеци ( XI-XIV в.), открити в Бургаски регион, както и кръстове-енколпиони от този период. Показани са и женски накити от Бургаско от края на 19 в. – украшения за глава, шия, за ръце, за кръст – съобразно формите на човешкото тяло и структурата на традиционния костюм. Подбрани са експонати, различни по материал, техника на изработка, орнаменти.

Отделните детайли и вглеждането в тях разкриват цял един свят – и конкретен, и абстрактен – заобикалящата ни природа с невероятното й многообразие, отношенията в обществото, мястото на жената в него, символиката на народните вярвания, въображението на неизвестния майстор куюмджия.

Елитната експозиция в зала “Трезор” е допълнена с една голяма колективна находка от с. Звездец. Сребърните монети на османските султани Мустафа III (1757-1774), Селим III (1789-1807) и Махмуд II (1808-1839) допълват музейната колекция от домонетни и монетни средства.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега