Бизнес, Политика

Споразуменито между ЕС и Канада пред провал

0

Вероятно няма да бъде постигната договореност по търговското споразумение ЕС-Канада. Сключването на споразумението СЕТА се предвижда да осигури отпадането на визовия режим на Канада за българи и румънци.

Това стана ясно от изявление на председателя на парламента на белгийската провинция Валония Андре Антоан пред местни медии.

Тази вечер изтича поредният “последен срок” за оттеглянето на валонските възражения срещу договора за свободна търговия между Канада и Европейския съюз (СЕТА). Преговорите между ЕС и Канада продължиха 7 години, но бяха блокирани, след като Валония отказа да ги одобри. Според конституцията на Белгия всяко едно от регионалните ѝ правителства трябва да одобри сделката, за да може да я подпише Брюксел.

Андре Антоан отбеляза, че още през април регионалните власти са приели резолюция, с която изразяват несъгласието си срещу споразумението и искането за “радикални промени” в текстовете, съобщава БНТ. Той добави, че през септември тази позиция е била повторена.

По неговите думи вече е създадена каша от документи, сред които 300 страници съдържат споразумението, на още 1300 страници са анекси, към това се добавят отделни декларации и писма. Антоан изключи възможността въпросът да бъде уреден през следващите часове.

Очаква се довечера белгийското правителство и валонските власти да оповестят дали има напредък в преодоляването на ветото. Ако отговорът е отрицателен, ще бъде отменена насрочената за четвъртък среща в Брюксел между председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с канадския премиер Джъстин Трюдо за подписване на споразумението. Трюдо предупреди в неделя, че ако днес няма положително становище, срещата ще бъде отменена и нова дата няма да бъде насрочвана.

След белгийския район Валония и столичният Брюксел се отказа да одобри ратификацията на споразумението. В момента вече два от три района на страната са се обявили срещу нея.

Прессекретар на правителството на столичния регион Брюксел заяви, че няма как да се даде съгласие, защото регионалният парламент се е изказал срещу споразумението.

По този начин, отчитайки се позицията на Валония и на Брюксел, планираното за 27 октомври подписване на СЕТА едва ли ще се състои. Във втората половина на 24 октомври ръководството на ЕС ще проведе телефонна конференция с правителството на Канада и след това да вземе решение дали в крайна сметка споразумението да бъде подписано на определената дата.

източник: offnews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега