Бизнес, Бургас, Крими, Топ новини

Спецпрокуратурата влезе във „Винпром Карнобат”, задържаха Миню Стайков

0

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси във „Винпром Карнобат” ООД, „Сис Индустрийс” ООД и „Топаз мел“ ООД.

Задържани за 24 часа са над 10 души. Сред тях е и бизнесменът Миню Стайков, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Oбразувано e досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Извършват се претърсвания, изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели.

Към този момент обвиняеми няма. По думите на Иван Гешев няма връзка между сегашното разследване и делото срещу семейство Арабаджиеви.
 
Според спецпрокуратурата по настоящото разследване данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г. Реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци”.
Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.
 
Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари – в периода 2009 г.  – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.
 
Делото било образувано преди около два месеца, когато ГДБОП и спецпрокуратурата намерили фабрика за незаконни цигари в Карнобат. Сградата е собственост на сина на кмета на Карнобат и е дадена под наем на фирма. Работниците във фабриката са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, докато работят, имало е спални помещения, кухня, фитнес, поясни Гешев.
Претърсвания в момента вървят на 6-7 адреса, допълни той.На място в Карнобат и околните населени места е зам.-главният прокурор по разследването Борислав Сарафов. Правят се проверки на фирми от НАП и митниците. Проверява се и дали „Винпром Карнобат” е декларирал правилно пред държавата произведеното.Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на София, Карнобат и селата Венец и Церковски,  община Карнобат.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега