Политика, Топ новини

Архитекти и инженери видяха пропуски в поръчката за детската болница

0

Архитекти и инженери предупреждават за пропуски в обществената поръчка за изграждането на Национална педиатрична болница.

Според двете камари процедурата е опорочена. Те са представили възраженията си по отношение на инвестиционното проектиране пред министъра на здравеопазването Кирил Ананиев (на снимката).

Експертите смятат за неподходяща избраната процедура за едновременно възлагане на услугите по проектиране, строителство и авторски надзор, тъй като все още няма изяснена концепция.

Провеждането на инженеринг без наличие на такъв одобрен идеен проект е изключително рисковано, тъй като няма гаранции, че избраният от възложителя на поръчката участник ще предложи най-добрата концепция за реализиране на обекта, посочва се в писмо на колегиите до здравния министър.

Според архитектите и инженерите има предпоставки поръчката да бъде разделена на две обособени позиции – една за проектиране и авторски надзор и друга – за изпълнение на строителството.

Те са категорични, че заради липсата на идеен проект няма как да се даде точна оценка на строителните дейности, което от своя страна ще попречи на избора на подходящ изпълнител.

Двете колегии подчертават и че техническото задание за проектиране е непълно, тъй като липсва изискване за изготвяне на основни проектни части, свързани с функционирането на сградата. По тази причина ще се наложи предвиждането на допълнителни средства за изграждането на жизненоважните за една болница системи, посочва се в позицията им.

Становището на двете камари ще бъде защитено и пред Комисията за защита на конкуренцията.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега