Бургас, Култура, Топ новини

Спасени книги намират пристан в Бургас и Поморие

0

Помните ли Йордан Друмников и неговото издателство “Щурче”? Написал е огромно количество детска литература – оттук до небето, където се изкачва на 4 януари 2009 г.

И каква е съдбата на неговото безценно творчество? Строителен предприемач намира в дома на Друмников огромна библиотека на писателя и книжки от издателството му “Щурче”. Той се свързал с наследниците и ги попитал какво да направи с книгите? Отговорили му … да не ги занимава с глупости.

Той пренесъл книгите в склада на фирмата. За една седмица дъщерите му ги комплектуват по тематика в отделни пакети и с тях организират благотворителни търгове в София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. Събраните в Стара Загора средства са дарени на Дом за деца с умствени увреждания.

Желязко Атанасов от Поморие купува един голям пакет, половината от който предал чрез епископ Йеротей на детско неделно училище към храм в Бургас.

По инициатива на Сдружение “Свети Георги” в Поморие и Сдружение “Общество за духовни изяви” в Бургас бяха спасени и останалите книжки на Йордан Друмников, които вече са тук.

В петък от 10 часа, по време на специално тържество за Деня на славянската писменост и култура, те ще бъдат подарени на децата от Целодневна детска градина “Ханс Кристиан Андерсен” в черноморския град. Директорката на градината Калина Кръстева ще приеме книгите от председателя на Сдружение “Свети Георги” Христо Трифонов и Желязко Атанасов – член на Управителния съвет на сдружението. Румяна Емануилиду – председател на Сдружение “Общество за духовни изяви”, ще разкаже за Друмников, написал и текстовете на много любими на децата песнички. След това част от спасените книги ще поемат към детска градина в Поморие и към детския отдел на Регионална библиотека “П. К. Яворов” в Бургас.

Ето на снимка част от самите книжки – прекрасни, шарени, фантастични, забавни, умни и полезни, подходящи както за забавление, така и за обучение, образование и християнското възпитание на детето.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега