Бургас, Политика, Топ новини

Социология: ГЕРБ-СДС запазват първото място в Бургас. “Продължаваме промяната” – втори

0

В сериозен спор за челните места на парламентарните избори са цели шест партии в Бургаска област,  показва представително проучване на регионалната социологическа агенция Vox Populi.

Ако изборите бяха през изминалата (24.10) избирателната активност щеше да е 43,66%, сочи проучването.

На въпрос как биха гласували, ако изборите за народни представители бяха на 24.10, бургазлии отговарят така:

Коалицията ГЕРБ-СДС запазва първото си място с резултат от 24,24%. Областта остава бастион на коалицията и не се очаква да има промени. Бившите управляващи успяха да запазят първата си позиция и на предходните избори, въпреки сериозната близост на „Има такъв народ“, а този път проучването не дава подобен оспорван сблъсък за първата позиция. В листата на ГЕРБ-СДС има доста промени, а знаковото лице на партия ГЕРБ – Димитър Бойчев, на тези избори остана извън водещите кандидати.

Второто място в проучването получава коалицията на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме промяната“. Те получават доверие от 15,29% сред респондентите ни. В Бургас коалицията е водена от общинският съветник Константин Бачийски, който се ползва с широко обществено доверие и на последните местни избори успя да направи партия СЕК водеща политическа сила в Бургас.

Не е изненада запазването на третата позиция за Движението за права и свободи. След консолидацията на вота в смесените райони от ДПС успяха да изпреварят БСП на последните избори и се очаква на вота през ноември да затвърдят позициите си. За тях се очаква подкрепа от 13,18%

За четвъртото място се очаква голяма битка между партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“ и коалиция „БСП за България“. Отливът на симпатизанти и при двете партии е осезаем, макар да е по различни причини.

„Има такъв народ“ се ползва с доверието на 12,71% от допитаните, като големият резонанс с резултата им от предходните избори е в следствие на появата на новия проект „Продължаваме промяната“, както и естественото разочарование на хората от неслучилото се управление в предишното Народно събрание.

При „БСП за България“ ерозията продължава на трети поредни избори. Въпреки по-силния резултат в национален план, на местно ниво коалицията продължава да няма добри позиции със своите 12,24%. Причините са няколко – силни алтернативи за левия избирател на местно ниво и отблъскване на симпатизанти от водача на листата. Както агенцията ни единствена измери преди предходните избори, рейтингът на водача на БСП – Петър Кънев, продължава да върви стремглаво надолу и повлича партията с него. Социалистите, които не са съгласни с налагането му за поредна кампания, са намерили алтернатива в лицето на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Продължаваме промяната“.

Демократична България заема шестата позиция в проучването с 10,35%. Водачът Иво Мирчев отново повежда листата на ДБ, а след него се нарежда шампионът по преференции Димитър Найденов. Изненадата в листата е участието на софиянката Елисавета Белобрадова, която пък беше първенец по преференции в столицата.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ получава 4,00% в първото сондиране на обществените нагласи. Не е неочаквано, че въпреки по-слабият резултат в национален план, тук коалицията получава по-добър. Водачът на листата Живко Табаков отново е събрал интересна листа, а и продължава да се ползва с голяма лична подкрепа на местно ниво.

Възраждане е първата политическа сила под чертата в Бургаско. С 3,06% партията на Костадин Костадинов все пак се извисява над всички патриотични субекти. В момента партията е водач на протестите срещу въвеждането на противоепидемичните мерки и е възможно още да покачи резултата си.

ВМРО, която е водена от евродепутата Ангел Джамбазки, би получила 2,35% от гласовете на бургазлии. Това би било напълно приличен резултат за воеводите, който ще им донесе и субсидия, но едва ли ще ги доближи до желаното влизане в Парламента. Партията на Красимир Каракачанов загуби голяма част от привържениците си след няколкото неуспешни коалиции с Валери Симеонов и Веселин Марешки.

Симеонов и неговият Патриотичен фронт пък във 2-ри МИР може да разчитат на 1,18% от гласовете. Това поставя коалицията около НФСБ в абсолютна невъзможност да се надява дори и на субсидия, защото макар да минава 1%, тя е в коалиция, а за тях се изисква минимум 4%.

Всички останали партии са получили общо 1,41%.

 

Социологическо проучване

Представително проучване за Област Бургас е проведено от Агенция Vox Populi и е финансирано със собствени средства.

Анкетирани са 513 пълнолетни граждани, в периода 19 – 23 октомври 2021 г. чрез пряко стандартизирано телефонно интервю (CATI).

Агенция Vox Populi е социологическа агенция, която се занимава с изследването на нагласите в обществото.

Екипът е съставен изцяло от млади експерти и работи под ръководството на проф. Татяна Коцева –университетски преподавател и учен в катедра по демография в Института за изследване на населението и човека към БАН


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега