Общество

Социалното министерство с идеята за “реформа” на почивни дни по празници

0

Социалното министерство е готово с идеята за “реформа” в празничния календар, която трябва да прекрати досегашната практика с дълги неочаквани ваканции заради сливане на дните около официални неработни дати.

Ведомството публикува на сайта си предложения за промени в Кодекса на труда за почивните дни около официални празници. Според предложенията, когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и неделя, почивен ден ще е и понеделникът след тях.

Практиката показва, че ефектите от т.нар. сливане на празници са противоречиви и по-скоро негативни. Нарушава се комуникацията в реално време между бизнеса, институциите, партньори в чужбина, тъй като почивните дни по календар се разминават в различните държави; нарушава се работата на финансовите институции и се забавят плащания, пише в мотивите на проекта.

В сферите, в които трябва да се осигури непрекъснатост на трудовия процес – транспорт, здравеопазване, търговия на дребно с хранителни и нехранителни стоки и други, разходите за работна заплата се увеличават поради увеличеното заплащане на труда на официален празник, се посочва още в мотивите за предлаганата промяна.

В производството увеличените разходи за труд рефлектират върху себестойността на продукцията; наблюдава се нерегламентирано полагане на извънреден труд; намалява се продължителността на седмичната почивка, пише в мотивите. Почивката е един вместо два дни, когато се отработва съботата, което води до по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място, се отбелязва в мотивите.

Предложената промяна в КТ има за цел, освен преодоляването на посочените недостатъци от разместването на почивните дни, да гарантира равен брой на работните дни през всяка календарна година и избягване на работата в събота.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега