Общество

Социалните мрежи не спазват достатъчно правата на потребителите, смята ЕК

0

Социалните мрежи трябва да направят повече за защитата на потребителите. Facebook, Twitter и Google все още не са изпълнили напълно исканията на Европейската комисия от март миналата година, както и на органите за защита на потребителите на държавите членки. Това гласи становище на ЕК. Въпросните искания са за спазване на правилата на ЕС за защита на потребителите. 

Промените, направени във Facebook, Twitter и Google +, за да се приведат условията за ползване в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите, бяха публикувани в четвъртък. От тези промени ще се възползват вече повече от четвърт милиард потребители в ЕС, които използват социални медии.

Гражданите няма повече да бъдат принуждавани да се отказват от задължителни права, като например правото да върнат покупка, направена онлайн; те ще могат да подават жалбите си в Европа, а не в Калифорния; и платформите, подобно на доставчиците на офлайн услуги, ще поемат своя справедлив дял от отговорност към потребителите в ЕС. Промените обаче само частично отговарят на изискванията съгласно правото на ЕС за защита на потребителите.

Докато последните предложения на Google изглеждат в съответствие с исканията, отправени от органите за защита на потребителите, Facebook и в по-голяма степен Twitter само частично са разрешили важни въпроси във връзка с отговорността им и начина на уведомяване на потребителите относно евентуално премахване на съдържание или прекратяване на договор.

Що се отнася до процедурата за “уведомяване и действие”, която органите за защита на потребителите използват, за да съобщят за наличието на незаконно съдържание и да поискат премахването му, промените, въведени от някои дружества, са недостатъчни.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега