Политика

Социалистите срещу Нинова: Масово номинират за депутати “стари муцуни”

0

Структури на БСП продължават да номинират за кандидати за депутати дългогодишни народни представители, макар че по идея на лидера Корнелия Нинова от “Позитано” 20 са спуснати препоръки за следващото Народно събрание да не бъдат издигани социалисти, които вече имат 12 години опит в парламента. Така за депутатските листи са предложени Янаки Стоилов, Михаил Миков, Ангел Найденов и др., макар че не отговарят на условията на ръководството, пише Дневник.

Критериите за издигане на кандидати за депутати бяха спуснати на структурите на БСП през декември, когато бяха одобрени от Националния съвет на партията след спорове. На конгреса на БСП в събота и неделя ще се обсъждат и гласуват и поправки в устава, с които ще се въведе мандатност за депутатите, а именно социалисти, които са били 12 години в парламента (няма значение дали са пълни мандати или не – бел. ред.), да не могат да бъдат номинирани за народни представители отново. Изключение ще прави само лидерът. Очакват се спорове, но към момента нагласите са, че този текст в устава ще бъде приет.

В същото време най-опитните парламентаристи на БСП – Янаки Стоилов и Михаил Миков, имат номинации за депутати от няколко структури на партия, в т.ч. и от софийските организации в “Красна поляна”, “Искър” и “Надежда”. Сред членуващите в тях имало мнения, че условията на Нинова не трябва да се спазват. Целта на критериите е да се вкарат млади лица в парламента, твърдят от “Позитано” 20. Крайната дума за листите ще има Националният съвет на партията.

Друга поправка в устава, която вероятно ще бъде предложена на конгреса, е отпадането на изискването председател на местна организация на БСП да не може да бъде депутат. В момента, макар и да имат номинации, партийните лидери трябва да избират между Народното събрание и поста в БСП. Такъв е случаят с председателя на градския съвет на партията в София Калоян Паргов, който е номиниран на водач на листи от организациите в 13 столични района. Много номинации в столицата имат и Корнелия Нинова, Стефан Данаилов, Жельо Бойчев и Георги Свиленски.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега