Бизнес

Собственикът на Виваком срещу българската съдебна система

0

InterV, дружеството, което е едноличен собственик на капитала на „Вива Телеком България” ЕООД, (“Вива България”, едноличен собственик на капитала на „Българска телекомуникационна компания” ЕАД („Виваком“)), излезе с официално открито писмо, в което описва проблеми и спънки от страна на българската съдебна система. То е адресирано до съдебни и правителствени институции, до  Висшия съдебен съвет, Председателя на Софийски градски съд,  Председателя на Софийския апелативен съд, Министър-председателя, Министъра на правосъдието, Министъра на икономиката и др.

“Съгласно българското законодателство няма никакво правно основание да се оспорва собствеността и контролът, който упражнява InterV върху Вива България, като няма правно основание по люксембургското законодателство да се оспорва настоящата собственост и контрол на InterV от страна на Вива Телеком.

В същото време, от м. август 2016 досега InterV е предприела над десет опита за вписване на различни решения за смяна на управлението на Вива България и независимо от факта, че InterV  притежава  собствеността и контрола върху Вива България, компанията е възпрепятствана от българските съдилища и от Търговския регистър от възможността да упражнява контрол върху своите дъщерни дружества в страната, лишавайки InterV от законните му права на собственик.!”, се казва в писмото.

 Вива Телеком е инвестирала сума от 330 000 000 евро за придобиването на InterV и “тази значителна инвестиция в България в момента е подложена на риск поради грубо нарушение на българското и европейското право от страна на българските съдебни власти.”, пишат още от ръководството на комапнията собственик.

В писмото се описва и как съдебни власти у нас възпрепятстват правото на управление и контрол на InterV върху неговите дъщерни дружества в България, докато същото това право вече е потвърдено от Люксембургския съд. Незачитането на решение на съд от страна, която е член на Европейския съюз, е в нарушение на  Брюкселската регулация, се посочва още в писмото.

„Директивата за финансовите обезпечения и Брюкселският регламент за основни стожери на европейския инвестиционен пазар. Те позволяват на инвеститорите да оперират  на територията на Европейския съюз със знанието, че техните интереси в компаниите, в които инвестират, ще бъдат уважени. Настоящите действия на българската съдебна система показват, че тези стандарти на защита на инвестициите  на практика са недостъпни за компаниите, които инвестират в България.“ се казва още  в писмото.

„Колкото и да е странно, изглежда собствеността и контролът на българските инвестиции de facto е въпрос, който на практика не е законно защитен.“ заключава писмото, подписано от тримата директори на InterV Investment – James Body, Cristian Jean Emile Tailleur и Keimpe Wise Reitsma и изпратено до българските институции на 30 януари 2017 г.

Ръководството на InterV изказва надеждата, че ще се предприемат мерки в рамките на съответните правомощия с цел осигуряването на адекватно отношение към нашата инвестиция в България, включително осигурявайки придържането към правото на ЕС от страна на българските държавни органи и съдилища, като по този начин се създаде нормална бизнес и инвестиционна среда в България.

 

 

Изпочник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега