Общество, Политика

Служебният кабинет – готов да излъчи номинация за еврокомисар

0

Служебното правителство е готово да излъчи номинация за български еврокомисар. Това заяви служебния премиер Огнян Герджиков по време на дискусия за бъдещето на Европа и българското председателство. 

В началото на март Герджиков съобщи, че до изборите служебният кабинет няма да излъчва еврокомисар, но ако не се състави правителство веднага след вота, ще бъде номиниран български представител в Европейската комисия.

Този четвъртък той уточни: “С президента Румен Радев стигнахме до споразумение, че ако след изборите, след 10 дни, България не съумее да излъчи своевременно правителство, тогава трябва служебното правителство да излъчи еврокомисар и аз поемам отговорността за това”.

„Това трябваше да бъде направено от предишното правителство. Няколко месеца преди Нова година то знаеше, че от 1 януари 2017 г. ние няма да имаме еврокомисар, но предишното правителство не го направи и постави България пред една деликатна ситуация, защото по правило на служебното правителство не отива много да назначава еврокомисар. България губи, че няма свой представител в ЕК”, коментира още Герджиков. 

Припомняме, че в началото на тази година Кристалина Георгиева се върна в Световната банка, този път на поста главен изпълнителен директор. Така на практика България остана без европейски комисар.  

Източник: NOVA


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега