Общество, Политика

Словения опрощава на най-бедните сметки за ток и вода

0

Словенският парламент прие закон, който ще позволи опрощаването на задължения на най-бедните граждани на Словения, съобщи Ройтерс и допълни, че мярката ще засегне около 100 000 души.

Одобреният законопроект бе внесен от лявоцентристкото правителство на премиера Миро Церар. Опозиционната партия “Обединена левица” призова по-рано тази година да бъдат опростени дългове на най-бедната част от населението, след като Хърватия направи подобен ход.

“Проектът се подготвя от известно време в сътрудничество с компаниите, предоставящи основни услуги като електроснабдяване и комунални услуги като водоснабдяване и събиране на отпадъци”, каза министърът на труда и социалните грижи Аня Копач Мрак преди гласуването.

Повечето компании, предлагащи тези услуги, са в държавни ръце, но правителството очаква някои частни компании също да отпишат задълженията на свои клиенти, натрупани преди края на 2013 г.

Бедността в Словения се увеличи през последните години в светлината на световната финансова криза, която започна през 2008 г.

Повече от 110 000 души в двумилионната държава са безработни. На правителството се наложи през 2013 г. да налее над 3 милиарда евро в местни банки, повечето от които са държавни, за да предотврати сриване на банковата система в следствие на лоши заеми.

източник: btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега