Политика

След ерата “Бъсеску”: Румъния гласува за нов президент

0

14 кандидати са претенденти за президентския пост в северната ни съседка Румъния. Фаворит, според последните проучвания, е министър-председателят социалист Виктор Понта.

Етническият германец и кмет на румънския град Сибиу Клаус Йоханис е основният конкурент на Понта за поста. Йоханис е издигнат от национал-либералите. Бившият министър на правосъдието и евродепутат Моника Маковей и бившият министър на туризма Елена Удря, която тази година учреди своя собствена партия – Национално движение, също са сред кандидатите за държавен глава на Румъния, но нямат сериозни шансове.

Други кандидати в президентската надпревара са председателят на Сената Калин Попеску Търичану и един от лидерите на Демократичния съюз на унгарците в Румъния – бившият министър на културата Келемен Хунор.

Според социолозите за Понта са готови да гласуват около 42% от избирателите, които са 18,2 млн., за Йоханис – 27%. Ако никой от кандидатите не спечели 50% от гласовете, на 16 ноември ще се произведе втори тур с участието на двамата най-добре представили се кандидати.

На снимката: Клаус Йоханис (вляво) и Виктор Понта (вдясно)


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега