Бургас, Общество, Политика, Топ новини

След екоинспекция: Кроношпан е заплашени от солидна глоба, заради замърсяване

0

Кметът на Бургас Димитър Николов е изискал от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас спешна информация за това, какви проверки са правени през последните седмици във връзка със сигнали за индустриално замърсяване на въздуха в кварталите “Славейков” и “Изгрев”. Това съобщиха от общинската пресслужба.

Повод за искането на Николов са оплаквания за неприятни миризми и силно запрашаване. В информацията, разпространена от администрацията му като потенциален замърсител на въздуха, е посочено дружеството “Кроношпан България”.

“Настоявам за бързи, ефикасни и резултатни действия за прекратяване на наднорменото запрашаване, както и за информация, какво конкретно е предприето от страна на “Кроношпан България” за решаване на проблема”, се казва в разпространената позиция на Димитър Николов по повод на оплакванията.

В отговор на искането му от районната екоинспекция са изпратили становище, в което се казва в периода март-април т.г. са били извършени извънредни контролни проверки, свързани със запрашаване и изпускане на задушливи газове от дейността на посоченото от Николов дружество. На място е било констатирано, че производствената площадка е запрашена с дървесен прах и стърготини, които при вятър действително замърсяват въздуха.

“За установените нарушения на дружеството (“Кроношпан България”, бел. ред.) са съставени актове за административно нарушение, пише още в становището на РИОСВ – Бургас. Предстои налагане на имуществена санкции за неизпълнение на условие от комплексното разрешително, издадено на компанията за работата на инсталация за производство на плочи от дървесни частици. За това нарушение Законът за околната среда предвижда глоба от 10 хил. до 500 хил. лв.

Била е проведена и среща с управителите на дружеството за предприемане на неотложни мерки за привеждане дейността в съответствие с условията в комплексното разрешително, ограничаване на врени емисии и на разпространението на миризми, съобщават още от община Бургас.

Оттам уточняват, че при неизпълнение на всички мерки, изискани от контролните органи “Кроношпан България” ще трябва да спре експлоатацията на инсталацията си в Бургас, докато не бъде въведена в съответствие с условията на издаденото разрешително за работа на компанията.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега