Политика

Слави Трифонов: Няма да се кандидатирам за президент

0

За президент няма да се кандидатирам, президентът обективно няма никаква власт. Това обяви Слави Трифонов в интервю за предаването „Лице в лице”.

Екипът на шоуто на Слави събра подписи за референдум с въпроси за изборното законодателство и парламентът ги одобри. Допитването ще се проведе едновременно с вота за държавен глава през есента.

Въпросите са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?;

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?;

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?;

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

На въпроса дали се готви да основе партия Трифонов не отговори конкретно. Той намекна, че всичко ще зависи от това как политическата класа ще се отнесе към резултатите от референдума.

Той лично щял да отговори на всички въпроси с „да”.

Трифонов е убеден, че Конституционният съд (КС) ще допусне всички въпроси. „КС ще пусне всички въпроси, защото няма къде да ходи”, обяви водещият. Той ще гласува на всички въпроси с „да”.

Референдумът е инцииран, защото политическата класа у нас се самозабравя много бързо – удобно им е народът да гласува за тях на избори, а после бързо забравят за народа. „Парламентът, президентът, Конституционният съд са назначени от народа и са негови слуги. Често слушам, че това е популистко. Но нали така пише в конституцията”, коментира Слави.

По думите му в България нито един свестен човек не иска да се занимава с политика, а с политика се занимават комплексари и хора с ниско самочувствие.

Слави Трифонов смята, че референдумът може да промени политическата система у нас в посока на това политиката да стане привлекателна за моралните и свестните хора.

Относно коментарите на депутатите и премиера Бойко Борисов, които се изказаха срещу въпросите за референдума Трифонов каза: „Всеки може да каже всичко, думите са прах.Борисов излезе и каза, че Доган го е поръчал, пък после Доган излезе най-великият политик, всяко нещо е за три дни. Думите на тези хора нищо не означават. Те само дълбаят  разделителна линия между тях и техния началник – народа”, смята водещият.

На обвинението, че зад референдума стоят нечии интереси той повтори, че зад него стоят 700 хил. българи по подадените документи, а допълнително са получени още 300 хил. подписа, което означава, че стоят над 1 млн. души.

Упрекът, че с намаляване субсидията на партиите те ще попаднат в лапите на олигарсите той коментира така: „Защото сега партиите не са попаднали в лапите на олигарситевъпреки тези 11 лв. на глас. Те са в скута на олигарсите. С тези пари ГЕРБ си купиха бронирани лимузини. Светльо Витков, който не влезе в парламента, си купи „Мерцедес”. Това е нелепо, това е повече от обидно за българския гражданин”.

Мажоритарния избор на полицейски началници според Слави е напълно логичен, след като мажоритарно избираме кметове, а не ги назначава кабинетът.

източник и снимка: btvnovinite.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега