Бургас, Политика, Топ новини

Скоро задочниците ще имат право на студентски кредит

0

Министерството на образованието и науката предвижда  отново да предложи на Министерски съвет решение за разглеждане от Народното събрание на изменения  в Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД).

Промените, които ще позволят и на задочниците да кандидатстват за кредит, гарантиран от държавата, трябва да бъдат внесени тази година. Това става ясно от отговора на министъра на образованието на въпрос на народния представител от Реформаторския блок Костадин Марков. Очаква се подготовката за внасяне на измененията и допълненията в ЗКСД  да приключи до месец юни, след обсъждане на предложенията с всички заинтересувани среди.

„Благодарeние на усилията на Костадин Марков  нашата обща кауза може да бъде доведена до успешен завършек. МСДС е от първите организации, които се борят за промяна на този закон и подкрепят задочниците. Затова ще проследим как ще бъдат формулирани допълненията и дали ще бъдат внесени в срок. Те са важна стъпка, защото чрез тях ще се увеличи  делът на завършилите висшисти и ще се намали недостигът  на квалифицирани кадри, от който страда икономиката ни”, заяви младежкият лидер на СДС  Дончо Златев.

Опит за приемане на промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти е правен и преди, но заради предсрочното прекратяване на мандатите на 41-вото и 42-рото НС, те не бяха приети.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега