LifeStyle, Общество

Скандинавските страни са първенци по отношение на половото равенство

1

Най-голям стремеж към равенство между жени и жени проявяват скандинавците. Това е изводът от проучване в 24 държави, проведено от социолозите на организацията YouGov. Ако искате да живеете в страната, в която са „отворени” всички врати за еднаква реализация и на двата пола в различни сфери, то трябва да отидете в Швеция. Тази държава може да се похвали с равно количество представители на силния и слабия пол в правителството и на управленски позиции в различни сфери.

Второто и трето място са за Финландия и Дания. Мъжете и жените в тези държави са с една степен по-малко единодушни за правата и възможностите на срещуположния пол в сравнение със шведите.

Интересно е да се отбележи, че Великобритания и САЩ – държави, които официално се обявяват „за” признаване и разрастване на всякакъв вид права по света, заемат чак седмо и девето място в класацията.

Доста по-различна е позицията за равенството сред гражданите в страните от Близкия Изток. Така например, 74% от анкетираните са на мнение, че „основното предназначение на жената е да се грижи за мъжа”.

автор: Михаил Колев


1 Коментар

  1. Веселин ноември 24, 2015 at 15:04 -  Отговор

    Идеята за равенство винаги е водела до неравенство що се отнася до издигането на една общност спрямо друга. Историята е показател за този вид процес, който винаги е играел негативна роля по отношение на индивида и неговото място в обществото.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега