Политика, Топ новини

Скандал в парламента заради арменския геноцид (ВИДЕО)

0

Споровете за това дали да признават арменския геноцид продължиха в Народното събрание над три часа.

Депутатите приеха декларацията, с която се признава “масовото изтребление” над арменския народ от страна на Османската империя в периода 1915-1922. Депутатите притичваха между парламентарните стаи, за да се посъветват относно формулировката, която по предложение на премиера Бойко Борисов е заменена от „геноцид” на „масово изтребление”.

В подкрепа на решението гласуваха 157 народни представители, „против” бяха 36, „въздържали се” няма. С декларацията 24 април е обявен за ден на възпоменание на жертвите на масовото изтребление на арменците от страна на Османската империя. След гласуването депутатите почетоха с едноминутно мълчание жертвите на арменския геноцид, а от ПГ на ДПС демонстративно напуснаха пленарната зала.

Преди да вземат решението обаче, депутатите притичваха между парламентарните стаи, за да се посъветват относно формулировката, която по предложение на премиера Бойко Борисов езаменена от „геноцид” на „масово изтребление”.

На всички обаче е ясно, че признаването на геноцида можеше да усложни отношенията с югоизточната ни съседка. На балкона на Народното събрание присъстваше и дипломат от Посолството на Република Турция в България. Тук бяха и представители на арменските общности у нас.

„Никой не смее да го каже, но аз го казвам – турците са изтребили стотици хиляди арменци и кюрди”, цитира световноизвестния писател Орхан Памук лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Кому е нужен този исторически деструктивизъм, при положение, че сме съседи на една страна от този конфликт, Турската република, с която сме партньор в НАТО”, опонира пък лидерът на ДПС Лютви Местан.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега