Политика, Топ новини

Скандал в НС: Депутати не искат музей за жертвите на тоталитарния режим

0

Идеята на Найден Зеленогорски за изграждане на мемориален комплекс и музей на жертвите на тоталитаризма на остров Персин не мина в Парламента. Методи Андреев от ГЕРБ предложи да се увеличат с 2 млн. лева капиталовите разходи на Министерството на културата в държавния бюджет за 2017 г.

Зеленогорски припомни една от най-черните страници в нашата история – как десетки хиляди българи, считани за врагове от тоталитарната власт след 1944 г., са били подложени на жесток терор и унищожение в лагерите. Андреев заяви, че предложението е направено много навреме. 

„Ето сега в това гласуване ще видим колко са истинските демократи в този парламент и на колко от нас в мозъците стоят турени петолъчки. Затова ви призовавам за 2 млн. лв. за една памет, която досега е замитана под килима. Призовавам и моите колеги от ГЕРБ да го подкрепят, защото това е знак, че ние съзнаваме за какво сме пратени тук и помним историята на България”, аргументира се Андреев.

Менда Стоянова, която е председател на бюджетната комисия, обаче заяви, че пари ще бъдат отпуснати за такъв комплекс, но по друга схема – ако има обосновано предложение за изграждането му. При гласуването „за” бяха само 37 депутати. 21 бяха „против” и 54 „въздържал се”. Така предложението бе отхвърлено.

От Патриотичния фронт подкрепиха Зеленогорски и Методи Андреев, но това не бе достатъчно. Националистите поискаха от своя страна допълнителни средства за читалищата, но и това бе отхвърлено.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега