LifeStyle, Общество

Синя и кървава луна ще съвпаднат на 31 януари

0

На 31 януари през нощта ще съвпаднат две редки явления – т.нар. синя и кървава луна.

 
Пълното лунно затъмнение ще се съчетае с второто пълнолуние през месеца за първи път от 150 години, съобщава БНТ, като цитира Фокс нюз.
 
Синята луна на 31 януари, подобно на вълчата от началото на месеца, ще е суперлуна. Пълната луна се нарича така, когато е на по-малко от 364 000 километра от Земята. Когато Луната е в най-близката си точка до Земята (перигей), тя изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка, отколкото когато е в най-далечната (апогей). Заради затъмнението тя ще е червена (или кървава), макар и яркостта й да намалее, когато навлезе в земната сянка.
 
Само една нощ преди пълнолунието Луната ще е в най-близката точка на орбитата си около Земята.
 
Лунното затъмнение ще продължи 3 часа и половина, като пълното ще е 77 минути. То ще е пълно над страните от Тихоокеанския басейн – от Аляска и Северозападна Канада до Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия. Тъй като ще е посред нощ, в зависимост от това откъде се наблюдава, ще е или на 31 януари, или на 1 февруари.
 
Лунното затъмнение ще е частично над Централна Северна Америка, Западна Азия, Индия, Близкия изток и Източна Европа, пише сайтът Спейс. От Северна Америка ще го наблюдават сутринта на 31 януари, а от противоположната част на света – когато Луната изгрява.
 
Следващото съчетание на синя и кървава луна ще е чак през 2028 г.
 
Следващата синя луна за тази година ще е на 31 март.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега