Общество

Швеция подготвя населението за потенциални атаки от Русия

0

Швеция се подготвя да разпространи тази пролет брошури до 4.7 млн. домакинства в страната, с които да призове гражданите си да се подготвят за „кризи и катастрофи в мирно време, но и за различни видове атаки срещу обществото и Швеция“.

Тази стъпка се приема в обновената стратегия за отбрана на страната в отговор на агресията от страна на Русия. Във флаерите ще има съвети за подготовка за извънредни ситуации, а общинските власти ще бъдат помолени да оборудват убежищата, построени по време на Студената война.

Кампанията се дължи отчасти на “ситуацията в областта на сигурността в нашия район”, съобщи говорител на Агенция “Гражданска политика” за CNN.

Швеция през последните години инвестира в стратегията си за отбрана, като повторно въвежда военни действия и също така поставя военни на стратегически важния остров Готланд.

През май 2017 г. шведският министър на отбраната Петер Хулквист каза пред CNN, че “Руският режим показа, че е готов да използва военните сили, за да изпълни политическите си цели”.

Швеция не е член на НАТО, но е допринесла за ръководени от НАТО операции и се радва на двустранни връзки с алианса.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега