Общество

Ще проверяват качеството на чуждите продукти в България

0

Българската агенция по храните (БАБХ) ще направи изследване на чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас. Целта е да се установи дали международните компании продават по-нискокачествени продукти в България спрямо пазарите в Западна Европа. Повод за проверката е словашкото изследване, което показа, че мултинационалните компании използват различни рецепти за храните, предназначени за пазарите в Източна и Западна Европа.

„Законът не ограничава съставките на даден продукт, стига те да са изписани на етикета”, казва Камен Николов от Агенцията по храните. „Ако обаче има разминаване между това, което е обявено на етикета, и това, което съдържа продуктът, тогава вече говорим за нарушение и трябва да бъдат налагани санкции”, смята той, цитиран от БНР.

По думите на Николов двойният стандарт при производство на храни от мултинационалните компании се дължи на това, че те произвеждат по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност. „Противодействието на това явление е информиран избор и въвеждане на стандарти за всички основни храни у нас”, заключва той.

Според експерти от Съюза на потребителите в Словакия повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото в страната им, защото там има силна конкуренция. „Нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени”, добавят те.

Днес, 6 март в Брюксел има заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство. В него участие ще вземе и министърът на земеделието и храните Христо Бозуков. Страната ни ще се присъедини към Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които протестират срещу производството на храна с друго качество за техните граждани.

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега