Бургас, Общество

Ще оцелеят ли бургаските университети в битката за студенти?

0

Кандидат студентските кампании на българските университети вече са в разгара си. Битката за студенти е ожесточена. Причината за тази безкомпромисна борба се крие в парадоксално големия брой на университетите у нас. До момента в страната ни има 52 акредитирани висши училища. На фона на многообразието от вузове, обаче през изминалите години намалява броят на студентите в България и това се дължи както на демографския срив, така и на образователната миграция.

По последни данни випускът от абитуриенти тази година е 59 000, а броят на местата във висшите училища – 77 000. И тъй като от всички зрелостници у нас кандидатстват едва половината се оказва, че има средно по три свободни места за един първокурсник. Това може да се приема като добра новина за кандидатстващите ни младежи, но за университетите това съвсем не е така. Липсата на достатъчно първокурсници пряко ще се отрази върху бюджетите им, тъй като държавата им плаща на брой приети студенти.

И така на един акредитиран университет у нас му се налага да се бори с големия брой родни конкуренти за постоянно намаляващия брой зрелостници, от който пък, подчертаваме отново, кандидатстват едва половината. Освен това не е за пренебрегване и все по-засилващото се желание на завършващите средното си образование да продължат обучението си в чужбина. Едни от най-желаните дестинации и тази година са Великобритания и Германия.

И така решихме да проверим как се справят с тази негативна тенденция нашите бургаските вузове. Както добре знаете, на територията на най-добрия град за живеене има две висши учебни заведения. За наше голямо щастие те ни предлагат и двата модела на висше образование в България – този на частното и този на държавното. Става въпрос за Бургаския свободен университет и за Университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Как протичат кандидатстудентските им кампании, на какво са заложили тази година, както и има ли достатъчно желаещи да учат в морският ни град, отговорите на тези и още въпроси очаквайте следващата седмица във VoxBurgas.

И като за финал ще завършим с една любима за нас максима:

„Ако мислите за един ден напред – вземете си храна! Ако мислите една година напред – посадете дърво! Ако мислите за 100 години напред – образовайте децата си!“


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега