Общество

Ще можем да проверяваме изправни ли са асансьорите ни онлайн

0

Всеки асансьор ще има уникален национален номер, който ще стои на видно място и чрез него ще можем да проверяваме онлайн каква е степента му на изправност, коя фирма го поддържа, кога е бил проверен последно. Това съобщи днес на брифинг в Министерството на икономиката Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

До края на октомври тази година паспортизацията на асансьорите ще бъде факт, ще има и електронен регистър като част от два нови стандарта, които се подготвят, добави той.

„Ще бъде внесен нов закон за технически надзор над асансьорите”, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който също бе участник в брифинга по темата. В нормативния акт ще има залегнали нови мерки, свързани с осигуряване на безопасността на асансьорите в страната.

„669 са фирмите в страната за поддръжка на асансьорите и всички те ще бъдат проверени на принципа на извадката”, уточни Цанков, цитиран от БГНЕС. Неговото мнение е, че безплатна безопасност няма, както и че не може асансьорната поддръжка да е по-евтина като стойност, отколкото плащаме за чистачка. Според него за сериозно сервизно обслужване ще се плаща приблизително, колкото за кабелна телевизия.

В страната по подозрение на контролиращите органи около 70% от фирмите за поддръжка на асансьори са в сивия сектор. Редица от тях не са проверявани с години и заедно с НАП ще бъдат предприети координирани действия за масивен контрол и над персонала им.

Стефан Цанков даде пример от Русе, където на един адрес са били регистрирани шест фирми с един и същ предмет на дейност за поддръжка на асансьори и с един и същ персонал. Вследствие на проверка са им били отнети лицензите. За миналата година са проверени 4000 асансьора в цялата страна, а 50% от сигналите на граждани и фирми са били основателни.

За определени нарушения на фирмите ще има строго разписан режим за отнемане на лицензите им – временно и постоянно, завишават се и изискванията към тях. Стефан Цанков посочи, че от досегашните проверки е станало ясно, че някои фирми за поддръжка предписват ненужни ремонти с цел по-голяма печалба.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега