Общество

Щатските фондови борси завършиха слабата си седмица на зелено

0

Макар и да не успяха да покрият тежките загуби напълно, щатските фондови пазари завършиха една от най-слабите си седмици в последните години със сесия оцветена предимно в зелено. В първите часове на петъчната търговия водещите щатски индекси не дадоха повод за оптимизъм на инвеститорите, като Dow Jones изоставаше с над 500 пункта, доближавайки се до границата от 23 000. Впоследствие обаче пазарите усетиха позитивния ефект от успеха на Сената на САЩ да прокара двугодишно бюджетно споразумение за увеличение на федералните разходи с 300млрд. долара и отмяна тавана на дълга за една година, в резултат на което индекса на 30-те сини чипа навакса загубите и добави 300 пункта към стойността си.

Широкият S&P500 завърши с ръст от 1.38%, но въпреки това седмичната загуба на бенчмарка остана над 5%, като енергийният сектор беше сред най-губещите на фона на продължаващия спад в цената на петрола. Данните за увеличения добив на суровината в САЩ и поскъпването на щатския долар доведоха до над 2% поевтиняване на лекия суров петрол през петъчната сесия и 9% на седмична база.

Европейските борси записаха най-тежката си седмица за последните две години, като и последният ден на търговия премина под знака на висока волатилност, масови разпродажби и несигурност сред инвеститорите. Паневропейския индекс STOXX600 реализира най-голямо понижение от 1.45%, следван от немския DAX и френския САС, който записаха спадове от съответно 1.25% и 1.41% до 12 107 и 5079 пункта. Акциите на френския гигант във фондовото управление на активи Amundi поевтиняха с 6%, след като компанията публикува финансовите си отчети за четвъртото тримесечие на 2017, от които стана ясно, че фондовете ще имат нужда от не по-малко от 150млрд. евро парични потоци през следващите две години.

Едни от малкото позитивни новини дойде от френския козметичен концерн L’Oreal, който благодарение на успешната 2017 година, взе решение да увеличи дивидента си с 7.6% до 3.55 евро на акция. На пазарите за ценни метали златото успя да задържи цената си без особена промяна, но въпреки това силният долар и засилващите се очаквания за нови лихвени повишения през новата година понижиха цената с над 1% за седмицата до $1315 за тройунция.

Месечен доклад – OPEC

В първия ден от новата седмица ще бъде публикуван месечния отчет на ОРЕС, покриващ най-значимите фактори, които оказват влияние на пазарите за нефт. В доклада ще бъде включена детайлна информация за ключовите събития, които формират трендовете на енергийните пазари, както и вижданията на организацията за бъдещото развитие на сегмента.

Alibaba Group

Поевтиняването на акциите на китайския гигант в онлайн търговията след достигане на линията на съпротива беше допълнително засилено от седмицата на сериозна корекция на световните фондови борси. Цената бързо проби под 50 и 100-периодните си подвижни средни, а осцилаторът MACD навлезе в отрицателна територия. Завръщане на индикатора на нива над 0.00 в комбинация с възходящо пресичане ще може да бъде прието като сигнал за обръщане на настроенията и добър момент за покупка на акцията.

GBP/USD

На 4-часова графика може да видим, че GBP/USD  се отдалечава от рекордните си нива за последните 2 години, формирайки низходящ трендови канал. Очакваме краткосрочно поскъпване, като ново доближаване до долната тренд линия на стойности около 1.3800 ще бъде удачен момента за вход в позиция.

Oil US

Силното поевтиняване от изминалата седмица спомогна щатският петрол да напусне над 6-месечния си възходящ трендови канал. Долната му граница, както и 50-дневната подвижна средна, биват пробити, а с тях и психологическата бариера от $60 за барел. Покупка на суровината е желателно да се направи след потвърждение за завръщане към възходящия тренд на нива над $62.

NASDAQ

След една от най-тежките седмици през последните години, технологичният щатски индекс достига до ниво, на което 8-часовата графика ни подсказва, че можем да очакваме подкрепа от пазарните участници. Индикаторът на относителната сила се намира на границата с препродаден пазар, но не дава категоричен сигнал за оттласкване от нея, което ни кара да бъдем предпазливи. Влизане в позиция е желателно да стане след потвърждение за край на корекцията.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега