Бизнес, Общество

Ще ни излезе ли евтиният роуминг скъпо

0

От 15 юни 2017 г. тарифите за роуминг в рамките на Европейския съюз отпадат. Минута разговор на територията на

ЕС ще ни струва не повече от 3 евроцента. SMS-ът не може да е по-скъп от 1 евроцент. А за да сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки от плажа например ще плащаме до 7,75 евро за всеки гигабайт. Сега това ни струва 8,5 евро за гигабайт.

Със съседите ни извън ЕС – като Сърбия, Турция и Македония оставаме на свободно договаряне и изходящото обаждане ни струва между 5 и 7 лв. наминута, SMS-ът – около лев, а мегабайт интернет – от 15 до 25 лева.

Евтиният роуминг обаче може да ни излезе скъпо, предупреждават експерти. От  Комисията за регулиране на съобщенията не изключват и опити цените на разговорите у нас да тръгнат нагоре. От КРС обаче уверяват, че това няма да се случи. Първо – заради конкуренцията в сектора. И второ – за да поискат по-високи цени, телекомите трябва да ги обосноват.

Ето какво казват и трите мобилни оператора пред Нова тв. От „Теленор” уверяват, че поскъпване заради роуминга няма да има. От „Виваком” също са категорични, че нямат намерение да увеличава цените на разговорите. А от „Mtel” заявяват, че не предвиждат промяна на цените на услугите, а гаранция за това била силната конкуренция в сектора.

Гаранция, че сметките няма да тръгнат нагоре, идвала и от договорите, които сме сключили с телекома. В повечето случаи – двугодишни.

Отпадането на таксите за роуминг в ЕС ще стане автоматично. Без да се налага преподписване на договора.

И трите оператора увериха, че преподписване на договори не се налага. В позиция на губещи могат да се окажат и самите телекоми. Ако потребителите започнат да купуват карти от страните с най-евтини разговори, а говорят – в страните с по-скъпи мобилни услуги. Затова и се въвеждат и ограничения.

Вече се търсят и варианти SMS-те на кирилица да не ни струват по-скъпо. Това ще стане с включване на безплатни кратки съобщения в пакетите на телекомите.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега