Общество

Северна Ирландия e на път да провали споразумението за Brexit

0

Северна Ирландия и по-конкретно съдбата ѝ след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз е на път да провали сключването на споразумение между Лондон и Брюксел.

Европейският съюз планира да предложи Северна Ирландия да остане в митническия съюз на Блока, както и да остане тясно свързана с правилата на единния пазар след Brexit. Това става ясно от текста на подготвеното споразумение за Brexit, който беше представен в сряда.

Високопоставен източник от ЕС, който е разгледал текста, е коментирал за Business Insider, че Брюксел ще предложи на о. Ирландия да се създаде „обща регулаторна зона”, която е без вътрешни граници. Това би се случило, ако британското правителство не успее да създаде работещо решение за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Негативната реакция на британския премиер Тереза Мей на оповестеното намерение на ЕС обаче не закъсня. Тя се подготвя за “твърд отпор” срещу идеята на Брюксел. Яростно реагираха и ревностните поддръжници на твърдия Brexit в британското правителство.

Източник, близък до Даунинг Стрийт №10, каза пред The Times, че Мей ще предупреди Брюксел да не използва Brexit да разцепи Обединеното кралство. Според същия източник британското правителство дори ще отхвърли предложението Европейският съд да може да приложи споразумението.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега