Общество

Сергей Лавров: САЩ планират подялба на Сирия

0

Русия с тревога наблюдава опити от страна на САЩ за подялба на Сирия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров при откриването на конференция на международния дискусионен клуб „Валдай”, пише ТАСС.

Пред форума под наслов “Русия в Близкия изток: игра на всички полета” Лавров поясни, че тези опасения са заради действията на САЩ на обширна сирийска територия източно от река Ефрат до границите с Ирак и Турция. Първият дипломат на Москва призова американската страна да не си играе с огъня и внимателно да обмисля ходовете си, изхождайки не от политическата конюнктура, а от дългосрочните интереси на сирийския народ.

В изказването си пред форума иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф констатира, че в Сирия е налице „нова вълна на окупация, на чуждестранна интервенция, главно от страна на САЩ”.

В унисон с техните думи миналата седмица се изказа и турският министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш. По време на посещението си в София на 12 и 13 февруари той заяви, без да назовава поименно държави, че националните интереси на някои страни минават през разделянето на Близкия Изток. По думите му тези глобални сили се опитват да ръководят събитията в региона на база на всеизвестния империалистически принцип „Разделяй и владей“.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега