Общество

Сенатът на САЩ свали митата за стотици китайски стоки

0

В разгара на напрежението в търговията между Вашингтон и Пекин, Сенатът на САЩ без особен шум прие законодателни актове в четвъртък, които ще намалят търговските бариери за стотици стоки, произведени в Китай.

Без разисквания Сенатът прие единодушно законопроект, който би намалил или елиминирал митата за тостери, химикали и около 1660 други артикули, направени извън Съединените щати.

Почти половината от тези продукти се произвеждат в Китай, според анализатор, говорил пред Ройтерс, съобщава CNBC.

Съединените щати и Китай, двете най-големи световни икономики, засилват търговските си спорове.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви поредица от наказателни мита за китайския внос в опит да спре китайския скок в високотехнологичните индустрии, който заплашва да измести доминацията на САЩ, коментира медията.
Китай отвърна с ответни мита върху вноса от Съединените щати.

Белият дом не е обявил публично позиция по новото законодателство, касаещо митата, прието и от Сената, и от Камарата на представителите без особени дебати. Двете камари трябва да разрешат малки различия, преди да могат да изпратят законите на президента Тръмп за подпис.

Поддръжниците на законопроекта казват, че отпадането на митата ще даде тласък на икономиката, като се премахнат тарифите, създадени за защита на индустрии, които вече не съществуват в Съединените щати. 
Националната асоциация на производителите заяви, че бизнеса в САЩ плаща 1 милион долара на ден заради тези мита по вноса. Счита се, че от отпадането и намалението на митата ще се възползват компании, които са изместили дейността си извън САЩ.

Някои местни производители обаче възразиха, че законът ще подкопае техния бизнес, като улесни конкурентите да внасят евтини чуждестранни стоки. Те заявиха, че законът наказва по-малките фирми, които нямат възможност да защитават интересите си във Вашингтон.

Версията на законопроекта, приет през януари, включва 145 стоки, произведени на вътрешния пазар, според анализ на Ройтерс.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега