Бургас, Политика, Топ новини

Семир Абумелих: Вот на недоверие за политиката в здравеопазването е популизъм

0

За поискания от опозицията вот на недоверие за политиката на здравеопазването на правителството, Радио „Фокус” – Бургас разговаря с бургаския депутат на ГЕРБ Семир Абумелих.

Г-н Абумелих, опозицията готви вот на недоверие за политиката в здравеопазването. От какво е продиктувано желанието за този вот- от стремеж за реформиране на системата или от политически популизъм?

От политически популизъм. Отчитане на дейност, защото, ако беше от истински забележки към реформата, която се прави, темата нямаше да е някакви ваксини и дребни елементи от самата система.Трябваше да се говори за архитектурата на системата,да се говори за това как ще се лекува българинът след 10 години, каква ще е средната продължителност на живота на българина след 10 години, колко ще спаднат кардиологичните заболявания, колко ще спаднат неврологичните заболявания, сърдечно-съдовите заболявания в страната, онкозаболяванията в страната. Това е реформата! Всичко останало са общи приказки. Да не говорим, че ако наистина опозицията искаше да има истинска реформа, защото здравеопазването е надпартийна тема, трябваше да се излъчат работни групи от експерти от всяка една партия, да седнат и да се разберат всички кой какво иска от здравеопазването и НС да излезе с единна доктрина и министърът да изпълнява това, което му каже НС. Такова нещо случи ли се? Не, разбира се, защото се хващаме на дребни заяждания.

Според Вас, ще има ли изненади при гласуването на вота на недоверие?

Не. Който подкрепя правителството, ще гласува против вота т.е., който подкрепя вота- ще гласува за. Харчат народни пари напразно.

Т.е., според Вас, вотът на недоверие няма да бъде приет.

Категорично няма да бъде приет. Ако бъде приет вотът на недоверие, трябва да падне правителството и отиваме на избори след това. Това означава, че няма подкрепа на правителството. Надявам се министър Москов да бъде изслушан много добре за това, което казва, че монополът на касата е проблемът на нашата система. Падне ли монополът на касата, просто 90% от нашите проблеми в здравния сектор ще отпаднат от само себе си. Това е голямото решение, това е решението, което е посочено от Световната банка, това е решението, което са го предприели всички напреднали европейски държави и ние нямаме друг изход. Трябва да го направим!

Как политиката в здравеопазването на централно ниво се отразява на местното?

Зле,защото на централно ниво се опитват да редуцират разходите. Бургаска област по принцип традиционно е ощетена. Ние не сме имали досега някой,който да лобира за Бургас, както в София, Стара Загора и Пловдив и като редуцират ние сме потърпевши, но би трябвало до няколко месеца това изцяло да се промени. Имаме уговорка с министерството да се увеличи изцяло бюджетът на Бургаска област, но и по принцип вече се гледа с различни очи към Бургас. Остана само фактологията, да се увеличи следващият бюджет и в следващия рамков договор би трябвало да имаме поне 20% увеличение на бюджета.

Като сума колко прави това?

Още е рано да се каже,защото сме в процес на преговори.

До къде стигна идеята за създаването на Медицински факултет в Бургас?

Идеята стои, но не е на дневен ред в момента. Имаме затруднения с финансирането на сградата в университет „Проф.д-р Асен Златаров”, където ще бъде факултетът. Община Бургас преведе още половин милион лева, за да се работи, но ще е битка, защото е много трудно създаването на такъв университет. Не е невъзможно, но е трудно. Свързано е с кадри, с организация, с акредитации, министерства. За да направиш такъв факултет, за да произвеждаш лекари, капиталът на града трябва да е не по-малко от 30-40 млн. лева. Не сме се отказали от идеята, на кмета и нас това ни е амбицията и вървим по този път. Въпросът е да можем да се преборим.

В какво състояние е системата на здравеопазването на местно ниво, какво е състоянието на болниците?

Частният сектор много бързо напредва в качеството, държавната болница е зле като качество. Там имаме нужда от сериозна реформа.Следващият месец ще организирам пресконференция, на която ще обявя къде да стигне държавната болница през моя мандат като депутат. Не мога да си позволя да съм депутат и болницата да не се представя добре. По мнение на бургазлии обслужването в държавната болница е ниско. Това трябва да се промени един път завинаги. Това не са мои приказки, имаме две анкетни проучвания, които го доказват т.е. не са общи приказки и мнение на някого, а това е мнението на над 1 000 анкетирани бургазлии от две различни анкети.

Какво трябва да се случи, за да се промени качеството на предлаганите здравни услуги в болницата?

Три неща-по-добро заплащане на екипите, които работят там, привличане на нови кадри и много сериозна промяна в начина на обслужване т.е. общуването с пациентите.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега