Общество

Седем часа продължи обискът на Cambridge Analytica

0

Седем часа продължи обискът в лондонския централен офис на Cambridge Analytica – компанията, която неправомерно ползвала данни на Facebook потребители.

Проверката е извършена въз основа на издадена снощи заповед от представители на британския регулаторен орган за защита на личните данни, пише БТА.

Микробусът със събраните материали отпътувал от сградата на ул .”Ню Оксфорд” в 3 ч. през нощта срещу събота местно време (05.00 ч. българско), когато си тръгнали и следователите.

20 служители на Комисариата за информацията влязоха в офисите на компанията в центъра на Лондон по-малко от час, след като британският върховен съд издаде разрешение за претърсване. По-късно днес от регулатора съобщиха, че в момента обработват данните от обиска.

Ръководителката на комисариата Елизабет Денъм бе сезирала съда, след като ведомството започна да разследва данни от информатор, че компанията е събрала без разрешение данни на над 50 милиона потребители на Фейсбук. Целта била да се разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на електората в контекста на президентската кампания в САЩ през 2016 г.

Бивши служители на Cambridge Analytica разказаха по-рано пред американския всекидневник “Ню Йорк таймс”, че алгоритъмът улеснявал разпространението на политическа реклама с оглед да се повлияе на избирателите.

Според представители на Facebook през 2015 г. професор Александър Коган от Кембриджския университет с помощта на създадено от него приложение, действащо чрез социалната мрежа, снабдил Cambridge Analytica с голяма база лични данни на потребители. Същата година мрежата блокирала приложението и настояла Коган и британската фирма да изличат данните. Преди няколко дни обаче хората от Фейсбук научили, че не е била изтрита цялата информация, и блокирали акаунта на Cambridge Analytica.

Компанията отрича да е замесена в противоправни действия, но управата й обяви на 20 март, че уволнява шефа й Александър Никс, докато се води независимо разследване на действията му. А шефът на Facebook Марк Зукърбърг в сряда обеща да направи всичко възможно, за да не допусне нови изтичания на потребителски лични данни. Бизнесменът увери, че е готов да говори в Конгреса на САЩ във връзка с този скандал.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега