Бургас, Политика, Топ новини

СДС: Сградата на бившата детска градина в Твърдица да бъде нов дом за Читалището на селото

0

Бившата детска градина в село Твърдица да смени статута си и да подслони Народно читалище „Пробуда 1931“ и пенсионерските клубове. Това предложение е изпратил регионалният представител за Югоизточен регион и член на НИС на СДС Дончо Златев до зам.-кмета по култура и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева.

Днес той, кметът на селото Сотир Йовчев, също от СДС, заместник-председателят на областния съвет на СДС-Бургас Славка Костадинова и Велян Велянов от клуба на СДС в Твърдица разгледаха всички помещения.

Читалището на село Твърдица има дългогодишна история и мисията му е да съхранява традициите и културата на България. За жалост в момента то се помещава в подземието на кметството. Читалнята и библиотеката се намират в две малки стаички, а интересът към тях е огромен. През лятото около 50 деца посещават библиотеката не само, за да четата книги, но и за да рисуват и играят. Отново в подземието през зимата се събират и членовете на мъжкия пенсионерки клуб, но условията за тях са повече от неприветливи. Самото кметство се намира в стара къща, а подземието му всъщност е мазе.

Същевременно сградата на бившата детска градина  вече не се използва по предназначение, защото децата са прекалено малко, за да сформират група.

„Затова  апелираме  Община Бургас да предприеме всички необходими стъпки по промяна на статута на сградата и от детска градина тя да стане читалище. Ние дори бихме подкрепили идеята  и кметството на село Твърдица също да бъде преместено в нея, защото има достатъчно място”, е призивът на Дончо Златев и останалите членове на СДС-Бургас.

Детската градина разполага с обширни и светли помещения, които могат да приемат както читалището, така и двата пенсионерки клуба в града, и дори кметството. Събирането им на едно място ще е позитивна промяна за всички жители на Твърдица и ще вдъхне живот на представителната, но запустяваща  сграда.

Заместник-кметът по образованието и културата на Община Бургас Йорданка Ананиева е приела радушно идеята и е обявила, че ще съдейства за осъществяването й. Това написа в социалните мрежи Златев.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега