Бургас, Култура, Топ новини

Сцената на Летния театър става “Лебедово езеро”

0

Спектакълът на „балета на балетите“ – „Лебедово езеро“, на 4 август, сряда, от 20.30 часа на сцената на Летния театър ще донесе очаквана доза естетическа наслада на почитателите на изящното изкуство. Събитието е поредното от Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021, реализирани от Държавна опера-Бургас в партньорство с Община Бургас.

Великолепният спектакъл – постановка, режисура и хореография на проф. Хикмет Мехмедов, бе представен миналата година на 13 август, също на Летния театър, когато тържествено бе отбелязана неговата 70-годишнина. Младата примабалерина на Държавна опера – Бургас Иванина Иванова дебютира блестящо в едни от най-трудните роли в балетното творчество – на Одета/ Одилия. Всички артисти на сцената носеха невероятен заряд, финес, синхрон и вълнуващи послания, разкриващи безсмъртната история за превъплъщенията на любовта, омагьосаната идилия и един неочакван финал, апотеоз на всепобеждаващата сила на най-светлите чувства.

Постановката на проф. Мехмедов носи характеристиките на естетически продукт от най-висока проба на качество – внушителна, мащабна, интелигентно поднесена, с психологическа дълбочина, философски трактовки и брилянтно прокарани творчески идеи. Асистент-балетмайстор на постановката е Веса Тонова, репетитор е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, помощник-режисьор е Петър Тихолов. Изящните костюми са плод на творческия размах на покойната Цветанка Петкова-Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните “Сваровски” по естетически издържаните сценични облекла на балетистите.

Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на всепризнатия майстор на сценографията Иван Токаджиев. Неслучайно постановката на проф. Мехмедов е считана за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият. В част от сцените се използва и мултимедия, която е допълнително емоционално-смислов елемент от цялостното внушение.

Редом до персонажите на Белия и Черния лебед /Одета и Одилия/, в които влиза младата, красива, талантлива, носеща огромен творчески заряд примабалерина на Бургаската опера Иванина Иванова, оживяват и образите на Принц Зигфрид, който се влюбва съдбовно в Одета, забелязвайки я на брега на езерото, е блестящият премиер-балетист Емил Йорданов, както и на злия магьосник Ротбарт, изпълняван от Теодор Цаков, който е проклел Одета и нейните приятелки с жестока прокоба – през деня да се превръщат в благородните красиви птици, а единствено след залез слънце те отново приемат човешки образ.

Характерният образ на Шута е пресъздаден от Даниел Тичков. Княгинята, майка на Зигфрид, се изпълнява от Елена Георгиева. Светлан Николов влиза в ролята на Волфганг. В представлението вземат участие и: Полина Иванова, Яна Бердута, Гергана Георгиева, Ива Овчарова, Събина Косева, Ивана Фиалковска, Патрисия Соарес, Ива Овчарова, Анелия Иванова, Бианка-Хелън Джованели, Натали Георгиева. Сред мъжкото присъствие в изящните балетни сцени се открояват още: Франческо Бориело – гост, Александър Марков – гост, Кирил Филипов, Стефан Типиков, Георги Банчев, Яна Бердута, Ивана Фиалковска и др.

За безсмъртната класика на Чайковски в четири действия „Лебедово езеро“ се смята, че трябва да се гледа поне веднъж в живота. Приказният сюжет, вълнуващата музика и смайващи костюми успяват да задържат вниманието дори на най-малките зрители. Тъй като балетното произведение е преработвано през годините, краят се изпълнява по различен начин, като развръзката е или щастлива, или драматична. В един от вариантите езерото поглъща влюбените в пътя им към отвъдното, а във втория краят е щастлив – Зигфрид побеждава злия магьосник и освобождава любимата си Одета от магията. В интерпретацията на проф. Мехмедов сияйните сили на Доброто са основополагащи…

Във внушителния балетен спектакъл вземат участие и артистите от ансамбъла към балетната трупа на Държавна опера – Бургас, които изграждат мащабните общи сцени с професионален усет и завиден синхрон.

Билети за „Лебедово езеро“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и на касата на Летния театър, преди самия спектакъл.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, допустимият капацитет на присъственост в Летния театър е 50 %.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега