Бизнес, България, Топ новини

ScaleFocus инвестира 45 млн. евро в Северна Македония

0

Българската софтуерна компания ScaleFocus ще инвестира 45 млн. евро в рамките на пет години за изграждането на развоен център в Северна Македония. От тях два милиона евро са планирани за обучение и развитие на служители, съобщиха от дружеството. Общо офисът ще има капацитет за 300 служители, който трябва да бъде запълнен през третата активна година. Пред “Капитал” от ScaleFocus коментираха, че развойният център вече работи и до края на 2020 г. екипът в него трябва да достигне 90 души, а самата инвестиция ще се финансира със средства на компанията.

“Основната част от инвестицията ще бъде отделена за заплати на софтуерните инженери, като очакваме да достигнем екип от 300 души до третата година”, коментира Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus.

“Инвестицията включва капиталови разходи около изграждането на офис, работно пространство, развойна дейност, също и некапиталови разходи – наемане, първоначално обучение, преквалификация и повишаване на квалификацията, заплати, участие в местната екосистема и други. Целта ни е да станем най-иновативната софтуерна компания в Източна Европа”, допълни Цеков.

Логична стъпка

ScaleFocus е основана в България, където работи през дружеството “Скейл фокус”. За 2018 г. фирмата има 38.8 млн. лв. приходи и 6.6 млн. лв. печалба, което я прави осмата по големина софтуерна компания в страната и третата по големина, основана в България. Според представители на фирмата приходите за 2019 г. са надхвърлили 30 млн. евро.

Тя има развойни центрове в София, Пловдив, Варна и Бургас, както и търговски представителства в САЩ, Великобритания и Германия. В момента компанията има близо 1000 служители сред всичките си офиси. Според Цеков ScaleFocus работи вече няколко години със софтуерни инженери от Северна Македония и откриването на център в страната е логична стъпка от развитието на фирмата. “Целта ни е да дадем възможност на мотивираните таланти да се развиват и да работят по проекти за клиенти от цял свят, без да се налага да емигрират.” Компанията е подписала и договор за държавна помощ със Северна Македония.

ScaleFocus работи в няколко направления, сред които SAP решения, финансови технологии, киберсигурност и облачни услуги. Сред клиентите на компанията са Belmond, Coatmaster, Fourth и OMV.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега