Бургас, Общество, Топ новини

Създателите на революционен софтуер за далтонисти го дариха на бургаските училища

0

По тяхна инициатива младите българи, които създадоха революционния софтуер за далтонисти “Вижън”, се срещнаха днес с кмета Димитър Николов. Това са Даниел Георгиев, Васил Альошин и Стефан Кръстев.  

“Следим развитието на Бургас и сме на мнение, че това е градът с най-модерно управление у нас и най-отворен към внедряване на различни иновации. Затова желаем да предоставим безплатно нашето изобретение първо на вас”, казаха тримата визионери.

Така специалният софтуер вече е на разположение на Община Бургас и започва инсталирането му в местните училища. Идеята за създаването на “Вижън” се ражда в началото на годината, когато младият програмист Даниел Георгиев получава мейл с линк към реклама на очила за далтонисти. Тогава му хрумва да пресъздаде принципа софтуерно чрез десктоп приложение, позволяващо индивидуална настройка. Чрез него хората, страдащи от цветна слепота, имат шанса да виждат отново цветове и нюанси при ежедневната употреба на компютри и смарт устройства.

“Вижън” не само позволява на далтонистите да виждат сайтове и снимки в цялата им цветна прелест, но съвсем скоро с негова помощ те ще могат да играят и любимите си игри, както и да гледат филми и клипове онлайн, наслаждавайки се напълно на специалното си цветно зрение.

Тримата млади предприемачи имат амбицията поетапно този софтуер да бъде внедрен във всички училища на България, както и тези в страните от Европейския съюз, а междувременно получават поръчки от цял свят. Потенциалните потребители са 300 милиона души с различна форма и степен на цветна слепота.

Уникалността на “Вижън” се състои в това, че прави далтонизация на екрана в реално време, което към момента няма алтернатива в света. Десктоп приложението е напълно съвместимо с Windows, а в момента се разработва и разширение за Google Chrome.

“Вие сте вдъхновение за всички инициативни млади хора у нас и доказателство, че не е задължително да емигрираш в чужбина, за да успееш. Благодаря ви за жеста и успех!”, каза кметът Николов по време на срещата.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега