Бургас, Култура, Топ новини

Съвременното изкуство ще има свой дом в Бургас

0

Седем идейни предложения се състезават за преобразяване на сградата на бившата Немска болница на ул. “Кирил и Методий” в Бургас. Община Бургас ще кандидатства с проект за цялостното й реконструиране и преобразяване в Музей на съвременното изкуство. В сградата ще бъде преместен и целия фонд на Регионална библиотека “Пейо Яворов”. Това съобщи кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Проектните предложения постъпиха след обявения архитектурен конкурс на Община Бургас. Идеята на инициативата е съществуващата сграда да придобие подходяща нова функция, а основната задача пред проектантските екипи, участващи в конкурса, е да създадат условия на едно място, в рамките на имот с площ около 3 200 кв.м, да се поместят център за обмен на идеи в различни форми на съвременното изкуство, както и лаборатория за между-културна интеграция заедно с модерна библиотека, отговаряща на изискванията на съвременния читател.

Журито, което ще оценява предложенията  е в състав : арх. Десислава Евгениева – началник отдел “Кадастър, регулация и архитектура” в Община Бургас, арх.Митко Шикеров- представител на Камарата на архитектите в България, инж.Станислав Койчев – представител на Камарата на инженерите, арх.Валентин Стамов- представител на Съюза на архитектите, Златан Христов – юрисконсулт, инж.Васил Василев – началник І – ва РСПБЗН – Бургас, Наталия Коцева- директор на Регионална Библиотека “П.К.Яворов”. До две седмици комисията ще излезе обяви, кой е одобреният проект. Той ще се представи и подложи на обществено обсъждане.

Комплексът от сгради, намиращи се на ъгъла на улиците “Кирил и Методи” и “Оборище”, познат още като Бившата немска болница, не се използва от десетилетия. Преди няколко години той бе дарен на бургазлии от Министерство на здравеопазването, за развитие на културата в града. Общината, от своя страна, след като получи работен инвестиционен проект ще кандидатства за външна помощ за реализацията му.

Музеят на съвременното изкуство ще предложи пространства за представяне на живопис, графика и скулптура, фотография, дизайн, така и за арт инсталации, пърформанси и други форми на модерното изкуство, както и зона за библиотека, с необходимите помещения за предлагане на съвременна форма на услугата.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега